niedziela, 14 września 2014

Jaglana "polenta"

Na śniadanie proponuję jaglankę à la polenta. W towarzystwie serków, pysznej dyni i chrupiących orzeszków pistacjowych stanowi ciekawą propozycję na lekką przekąskę. Zapraszam.

Jaglana "polenta"

 pół szklanki kaszy jaglanej

  szklanka wody

 150 g Almette z bazylią
 łyżka mąki kukurydzianej
 100 g sera smażonego
 sól
 pieprz
  łyżka masła
pęczek natki pietruszki
 plastry pieczonej dyni
  garść obranych orzeszków pistacjowych
oliwa

Kaszę gotujemy w szklance osolonej wody. Kiedy będzie już miękka dodajemy Almette z bazylią, mąkę kukurydzianą, ser  smażony oraz masło. Dokładnie mieszamy i  gotujemy na małym ogniu aż składniki ładnie się połączą. Na sam koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę przekładamy do kwadratowego naczynia. Odstawiamy, żeby masa zastygła, przekładamy do lodówki. Schłodzoną kroimy w kostkę. Podajemy z plastrami solonej pieczonej dyni i orzeszkami pistacjowymi. Całość lekko skrapiamy oliwą. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Jak zwykle piękne i wygląda smacznie. Spróbuję zrobić, choć nie należę do wielbicieli jagieł. Ewo, myślę, że czas na otworzenie choćby małej restauracyjki. Szkoda, żeby z Twoich dań korzystała tylko rodzina. pozdrawiam - MałgoŚ

    OdpowiedzUsuń
  2. Koruś, jakie to wszystko musi być pyszne ... zazdraszaczam ;) Twojej rodzince i pozdrawiam Was wszystkich przy tej okazji :):)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)