Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 6 września 2014

Mini tociki imbirowe w pięć minut

 Błyskawiczne do przygotowania, z lekką pikanterią od imbiru i  słodyczą od ciasteczek i malinowego miodu. Na bazie puszystego serka z dodatkiem pysznych śliwek. Zapraszam!

Mini torciki Almette z imbirem i śliwką 




Składniki na 2 mini torciki
·         10 herbatników pełnoziarnistych
·         4 łyżki oleju
·         łyżka zimnej wody
·         łyżeczka brązowego cukru
·         łyżeczka kakao
·         150 g serka Almette śmietankowego
·         łyżka cukru waniliowego
·         2 łyżki miodu malinowego
·         szczypta imbiru mielonego
·         kandyzowany imbir
·         2 duże śliwki
·   

Herbatniki tłuczemy pałką na okruszki, dodajemy do nich olej, wodę, cukier brązowy i kakao i wyrabiamy na gładką masę. Rozsmarowujemy ją na papierze do pieczenia na kształt prostokąta. Almette ucieramy z miodem malinowym, cukrem waniliowym i mielonym imbirem. Masę delikatnie rozprowadzamy na herbatnikowym prostokącie. Za pomocą papieru do pieczenia zwijamy ciasto jak roladę z tym wyjątkiem, że wzdłuż krótszego boku.  Zawijamy w papier i przekładamy do zamrażalnika na dosłownie 15 minut. Po tym czasie ciasto kroimy na dwie części. Każdą wykładamy na talerzyk tak, by przekrój rolady znajdował się na górze i był ładnie widoczny. Dekorujemy plasterkami śliwek i kandyzowanym imbirem. Smacznego!





2 komentarze: