wtorek, 16 września 2014

Muffiny dyniowo-cukiniowe z borówkami

Zapraszam na błyskawiczne muffinki na bazie serka Almette, dyni i cukinii. Babeczki wychodzą bardzo lekkie, puszyste i wilgotne jednocześnie. Stanowią świetną bazę do wymyślania przeróżnych (zabawnych) dekoracji. Dzięki nim na pierwszy rzut oka  zwykły deser  zamienia się w bardzo pomysłowa  słodkoś. Każda babeczka nabiera indywidualnego charakteru i niepowtarzalnego smaku.

Almettkowe muffinki -świnki czyli dyniowo-cukiniowe z borówkami




Składniki (na ok. 24 muffinki)
·         1,5  szklanki cukru
·         2 jajka
·         2 szklanki mąki pszennej
·         szklanka startej na tarce o dużych oczkach cukinii
·         szklanka startej na tarce o dużych oczkach dyni
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         1 łyżeczka sody oczyszczonej
·         3/4   szklanki oleju rzepakowego
·         300  g Almette śmietankowy
2 łyżki kremu z kasztanów
·         szczypta soli
·         Szczypta cynamonu
·         ok. 150 g borówek amerykańskich do środka muffinek
Na krem:
·         150 g Almette śmietankowy
·         2 łyżki  serka mascarpone
·         150 g Almette z Jagodą i Maliną
·         kilka(5-6) dojrzałych malin
·         2 łyżeczki cukru pudru
DODATKOWO:
·         czekoladowe listki - z mlecznej i białej czekolady
·         czekoladowe ozdoby
·         cukrowe ozdoby
·         kilka borówek amerykańskich
·         kilka malin
Łączymy składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i  cynamon. W drugiej misce łączymy jajka, krem z kasztanów,  olej, cukier i serek Almette śmietankowy. Stopniowo  dodajemy do składników mokrych składniki suche. Na sam koniec dodajemy do ciasta startą dynię i cukinię. Dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi wkładkami. Ciasto wylewamy do połowy, na środku układamy kilka borówek, które zalewamy ciastem do 2/3 wysokości foremek. Babeczki pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni, termoobieg
Studzimy.
Przygotowujemy 2 masy- białą i różową.
Masa biała- Almette śmietankowy  ucieramy z łyżką mascarpone i łyżeczką cukru pudru.
Masa różowa- Almette Jagoda z Maliną ucieramy z roztartymi malinami, łyżką mascarpone  i łyżeczką cukru pudru.
Muffinki zdobimy przygotowanymi masami. Możemy przygotować np.:
·         świnki- muffinkę pokrywamy masą białą, wygładzamy. Pośrodku robimy za pomocą rękawa cukierniczego różowy pyszczek z masy różowej- dziurki robimy z czekoladowych guziczków. Oczka robimy z borówek, a uszy z czekoladowych listków;
·         zajączki- muffinkę pokrywamy białą masą, oczy przygotowujemy z borówek, wąsy z czekoladowych wiórków, uszy z białych czekoladowych długich listków, nosek z masy różowej, a ząbki z białych czekoladowych guziczków;
·         dwukolorowe muffinki- do rękawa cukierniczego wkładamy z jeden strony masę białą, z drugiej różową. Masy dekoracyjnie wyciskamy na muffinki.
Babeczki ozdabiamy czekoladowymi i cukrowymi ozdobami i świeżymi malinami i borówkami. Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz