piątek, 5 września 2014

Niecodzinna lasagne na słodko

Pyszne,  idealnie cienkie płaty ciasta o maślanym smaku w towarzystwie polskich gruszek, jabłek i puszystego serka to moja dzisiejsza deserowa propozycja. Chrupiąca skorupka z brązowego cukru idealnie współgra z kremowymi lodami na bazie Almette, suszonych owoców i chałwy.  Prostota i elegancja w jednym. Polecam!
 Jesienna lasagne na słodko - mariaż Almette i Filo 

Składniki na ciasto:
·         ciasto filo 450 g -12 arkuszy
·         200 g roztopionego masła
·         2 łyżki brązowego cukru
·         1 łyżeczka  cynamonu
·         600 g Almette jabłko gruszka
·        2 łyżki miodu spadziowego
·         skórka z cytryny
·         1 żółtko
·         łyżka cukru waniliowego
·         100 g orzechów włoskich - posiekanych
·          2 średnie  jabłka
·          2 jędrne gruszki

Składniki na ślikwkowo- żurawinowe  lody Almettowo-chałwowe

·        150 g Almette śmietankowgo
·        50 g suszonych śliwek
·        50 g suszonej żurawiny
·        50 g chałwy śmietankowej
·        100 ml mleka zagęszczonego 7,5% tłuszczu niesłodzonego
·        2 łyżka miodu spadziowego
·        łyżeczka domowego cukru waniliowego

Masa- Almette ucieramy z miodem żółtkiem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Masę dzielimy na 3  równe części.
Jabłka i gruszki ze skórką szatkujemy na szatkownicy na cienkie plasterki.
Okrągłą formę o średnicy ok. 22 cm smarujemy masłem. Wykładamy ją płatem ciasta filo posmarowanego roztopionym masłem tak, by rogi ciasta wystawały poza tortownicę. Nakładamy kolejny posmarowany masłem płat ciasta tak, by jego wystające rogi były lekko przesunięte w stosunku do wcześniejszego płatu. W ten sam sposób nakładamy trzeci płat ciasta. Trzeci płat smarujemy z wierzchu masłem. Na tak przygotowany spód wykładamy 1/3 części serka. Na serku układamy pojedynczą warstwę jabłkowych talarków. Posypujemy częścią  orzechów włoskich. Na warstwę sera ponownie nakładamy 3 warstwy ciasta - postępując tak samo jak z początkowymi płatami filo. Na warstwę ciasta wykładamy kolejną porcję masy serowej, talarki gruszki i orzechy.  Postępujemy tak do wyczerpania składników. W sumie otrzymamy 4 warstwy  ciasta, 3 masy serowej i 3 warstwy owoców- 2 jabłek i 1 gruszek. Górę wieńczy warstwa ciasta, którą dokładnie smarujemy masłem. Wystające rogi ciasta zwijamy do środka, ponownie smarujemy masłem i  posypujemy brązowym cukrem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni termoobieg, aż ładnie się zezłoci - ok. 35 minut. Podajemy  z serowo-chałwowymi lodami.

LODY- Almette ucieramy z chałwą na gładką masę. Dodajemy miód i cukier i ponownie ucieramy. Suszone śliwki i żurawinę  blendujemy z mlekiem, zblendowaną masę dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy.  Jednolitą masę przekładamy w pojemniku do zamrażalnika na ok. 2 godziny, aż ładnie się zamrozi.

Gorące ciasto podajemy z gałką zimnych lodów. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz