piątek, 26 września 2014

Jesienny serownik jabłkowo-gruszkowy z makiem i winogronami

 Polecam pyszne, mocno jesienne ciasto. Połączenie masy makowej wzbogaconej smakiem kosztelki i soczystej gruszki z masą serową również o smaku jabłkowo-gruszkowym to bardzo smakowity mariaż. Miłą niespodzianką w cieście są   winogrona, które o tej porze roku smakują najlepiej.

Jesienny serownik jabłkowo-gruszkowy z makiem i winogronami

Ciasto:
·  250 g mąki
·  150 g masła
·  100 g cukru pudru
·  2 żółtka
·  3 łyżki  serka twarogowego jogurtowego
·  szczypta proszku do pieczenia
·        szczypta soli
  Masa makowa
·  250 g  maku
·        szklanka mleka
·  ½ szklanki cukru
·  2 jajka
·  łyżka ekstraktu waniliowego
·  1 łyżka - masła
·  2 łyżki  miodu malinowego
·  3 łyżki bułki tartej
·        1 jabłko- kosztelka
·        1 twarda gruszka

  Masa serowa
·  600 g gładkiego serka twarogowego o smaku gruszkowo-jabłkowym
·  50 g miękkiego  masła
·  1 jajko
·  3/4 szklanki cukru pudru 
·  1 budyń śmietankowy
·  1 łyżeczka mąki pszennej
Dodatkowo:
·        ok. 1/2 kg winogron

Z podanych składników zagniatamy ciasto- mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodajemy masło  i dokładnie siekamy. Dodajemy serek twarogowy i żółtka i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do lodówki na 1 godzinę.
Mak przelewamy wrzątkiem na sicie. Następnie gotujemy ok. 20 minut w szklance mleka. Kiedy mak wchłonie całe mleko, a nadmiar wilgoci odparuje, masę studzimy. Następnie trzykrotnie mielimy. Dodajemy cukier, bułkę tartą, miód, żółtka, ekstrakt waniliowy i łyżkę masła. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jabłko i gruszkę starte ze skórką na tarce o dużych oczkach. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do maku. Delikatnie mieszamy.
Masa serowa- masło  ucieramy z cukrem i żółtkiem. Stopniowo dodajemy serek owocowy, proszek budyniowy i mąkę.
Ciastem wylepiamy formę do tarty wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Spód ciasta dziurkujemy widelcem. Ciasto podpiekamy ok. 15minut, temp. 180 stopni. Następnie na ciasto wykładamy masę makową, dokładnie wygładzamy. Na masie makowej układamy wypestkowane połówki winogron skórką do dołu. Na owoce wylewamy masę serową. Całość pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Ciasto studzimy. Najlepiej smakuje na drugi dzień, lekko schłodzone, udekorowane świeżym winogronem i cukrem pudrem. Smacznego!



3 komentarze: