Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 10 września 2014

Słodkie serowe pieczarki i muchomorki

Dziś zapraszam na pieczarki i jadalne muchomorki- tak, tak.... te muchomorki są jadalne i to nie tylko raz ;) . Kruche, chrupiące na zewnątrz, puszyste w środku, o delikatnym smaku gruszki i jabłka- prawdziwie jesienne ciastka. Zachwycają nie tylko smakiem, ale i swoim wyglądem. Zapewniam, że można nimi (pozytywnie) zaskoczyć niejednego smakosza. A co najważniejsze są błyskawiczne w przygotowaniu. Polecam!

Słodkie serowe  pieczarki i muchomorki




Składniki
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki   mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 150 g serka Almette Fruit z gruszką i jabłkiem
- płaska łyżeczka sody do pieczenia
- 4  łyżki cukru pudru
- skórka otarta z jednej cytryny
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
-  ciemne kakao
- pusta butelka
dodatkowo na muchomorki
- 150 g serka Almette Fruit wiśnia z żurawiną + 2 łyżki soku z wiśni + łyżka mleka w proszku
- biały cukrowy pisak lub roztopiona biała czekolada

Masło, Almette i cukier ucieramy na puszystą masę. W oddzielnej misce łączymy składniki suche- mąki, sodę, sól, cynamon.  Do masy serowej dodajemy jajko i składniki suche- dokładnie wyrabiamy dłonią dodając pod koniec cytrynową skórkę.
 Z ciasta odrywamy kulki wielkości orzecha włoskiego. Gwint butelki maczamy w kakao i natykamy go na każdą kulkę ciasta tak, by utworzył nam nóżkę grzybków. Gwint delikatnie wyciągamy z ciasteczek. Grzybki  układamy do  góry nogami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15  minut, temp. 180 stopni.
Część ciastek pozostawiamy białe- jako pieczarki, a połowę dekorujemy na muchomorki. Almette fruit łączymy z sokiem z wiśni i mlekiem w proszku. Kremem  delikatnie smarujemy kapelusze ciasteczek.  Cukrowym pisakiem lub roztopioną czekoladą robimy kropeczki na kapeluszach.  Ciasteczka układamy w koszyku z pałąkiem wyłożonym papierem do pieczenia. Słodka niespodzianka gotowa. Smacznego!





2 komentarze: