sobota, 13 września 2014

Placuszki kukurydziano-ziołowe

 Zapraszam na pyszne i błyskawiczne placuszki ze świeżą kukurydzą, dużą ilością natki pietruszki i z bazyliowym serkiem. Uzupełnieniem całości jest dip  jogurtowo-czosnkowy i słodkie pomidorki. Polecam!

 Serowe placuszki kukurydziano-ziołowe

Składniki
·         0,5 szklanki  mąki
·         jajko
·         150 g serka Almette z bazylią
·         3-4  łyżki mleka (nim regulujemy gęstość placuszków- ciasto powinno być dość gęste)
·         łyżka oleju rzepakowego
·         ziarna z 1ugotowanej kolby kukurydzy
·         pół łyżeczki soli
·         pęczek natki pietruszki
·         pół łyżeczki  proszku do pieczenia
·         olej rzepakowy do smażenia
Dip:
·         150 g serka Almette jogurtowy
·         100 g kwaśnej śmietany 18%
·         sól
·         ząbek czosnku
 dodatkowo- pomidorki koktajlowe

W misce łączymy ze sobą mąkę, sól, proszek do pieczenia. Dodajemy jajko, mleko, olej, Almette z bazylią i dokładnie mieszamy. Ciasto musi być dość gęste. Dodajemy ziarna kukurydzy i drobno posiekaną natkę. Całość dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na rumiano z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z dipem czosnkowo-jogurtowym i pomidorkami koktajlowym.

Dip- łączymy ze sobą Almette jogurtowy  z kwaśną śmietaną, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku. Doprawiamy solą. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz