Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 19 września 2014

Pomidorowo-bazyliowa zupa krem z jaglanymi kulkami

Zapraszam na pyszną, mega zdrową zupę pomidorowo-bazyliową. Mariaż doskonały i niezwykle prozdrowotny. Kiedy możemy sięgać po nasze dobre polskie pomidory, taka zupa często gości na moim stole. Idealnym jej uzupełnieniem są jaglano-serowe kulki w ziołach. Dzięki nim zupa staje się bardziej sycąca i może stanowić samodzielne danie obiadowe. Polecam!

Pomidorowo-bazyliowa zupa krem z serowo-jaglanymi kulkami bazyliowymi


SKŁADNIKI:


·         kilogram dojrzałych pomidorów
·       OK.   150 g suszonych pomidorów
·         duży pęczek bazylii
·         sól
·         pieprz
·         kilka łyżek oleju spod suszonych pomidorów
·         150 g Almette pomidory dojrzewające w słońcu
·         opcjonalnie - wywar warzywny lub woda do regulacji gęstości kremu
ząbek czosnku
Na jaglane kulki serowo bazyliowe:
·         pół szklanki kaszy jaglanej
szklanka wody
sól
·         150 g Almette z Bazylią
·         kilka listków świeżej bazylii
·         bazylia suszona
·         listki bazylii do dekoracji
·         pomidory suszone do dekoracji

Pomidory przekrawamy na ćwiartki, układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem spod suszonych pomidorów. Solimy.  Pieczemy 30-40 minut w temp. 180 stopni.  Pomidory przekładamy do naczynia do blendowania, dorzucamy pomidory suszone, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, Almatte z pomidorami i listki bazylii. Całość dokładnie blendujemy. Przelewamy do garnka, zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem. Jeśli zajdzie taka potrzeba rozrzedzamy zupę wywarem warzywnym lub wodą- ja tego nie robię, gdyż lubię gęsty krem. Podajemy z bazyliowymi kulkami almettkowo-jaglanymi.
Kulki- kaszę gotujemy w szklance lekko osolonej wody. Do przestudzonej jaglanki dodajemy Almette z bazylią. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy dłonią. Formujemy kulki. 1/3 kulek pozostawiamy bez panierki, 1/3 panierujemy w świeżych drobno posiekanych listkach bazylii, a 1/3 w suszonej bazylii. Na talerzu wykładamy porcję zupy, pośrodku 3 kulki jaglano-serowe  - białą, zieloną i w suszonej bazylii. Zdobimy świeżą bazylią i pokrojonymi w cienkie plasterki suszonymi pomidorami .  Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz