Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 20 września 2014

Serowo-owocowa babka w dwóch odsłonach

Zapraszam na pyszne i szybkie do przygotowania ciasto na bazie serka i pysznych owoców. Obie wersje smakują obłędnie, więc najlepiej przygotować dwa warianty tego pysznego ciasta. Gwarantuję, że znikną w mgnieniu oka.

Serowo-owocowa babka w dwóch odsłonach




Składniki:
·         500 g sera Almette jogurtowy
·         3 szklanki mąki pszennej
·         1 szklanka cukru
·         3/4 szklanki oleju
·         3 jajka
·         łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
·         skórka z jednej cytryny
·         3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
·         Almette wiśnia z żurawiną 300 g (może być też Almette Jagoda z Maliną)
·         200 g miękkiego masła
·         2 łyżki cukru pudru
·  Owocowy wariant- po 100 g borówek amerykańskich i malin
·  cukier puder do posypania

Babka-  W jednej misce łączymy składniki suche- mąkę, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy składniki mokre-  Almette, olej, jajka. Do mokrych składników dodajemy porcjami składniki suche. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną zostawiamy czystą, do drugiej dodajemy maliny i borówki i delikatnie mieszamy. Ciasta przelewamy do dwóch klasycznych keksówek wysmarowanych masłem i obsypanych mąką. Pieczemy ok. 45-50 minut, temp. 180 stopni termoobieg do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
Przez ten czas przygotowujemy masę do przełożenia czystej babki. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy Almette fruit. Czystą babkę przekrawamy w poprzek na 3 części. Placki przekładamy kremem. Ciasto owocowe pozostawiamy bez kremu. Oba placki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!






2 komentarze: