niedziela, 21 września 2014

Wariacje sajgonkowo-dyniowe

Zapraszam na dyniowo-sajgonkową ucztę. Będą pyszne wytrawne rożki na bazie dyni, świeżej kukurydzy, wędzonej słoninki  i jogurtowego serka Almette zamknięte w chrupiącym papierze ryżowym. A na deser- lub słodki obiad-sajgonki dyniowo-jabłkowe z puszystym serkiem owocowym. Szybko, pysznie i kolorowo. Polecam!

                RYŻOWO-SEROWE  TRÓJKĄTY Z DYNIĄ I  KUKURYDZĄ

SKŁADNIKI na 4 rożki:
·         50 g wędzonej słoniny
·         szklanka dyni startej na tarce o dużych oczkach
·         ziarna z jednej ugotowanej kolby kukurydzy
·         150 g serka Almette jogurtowy
·         sól
·         pieprz
·         kilka kropel tabasco
·         8 płatów papieru  ryżowego
·         olej do smażenia
NA SOS:
·         łyżka Almette z kolorowym  pieprzem
·         łyżka sosu sojowego
·         kilka kropel octu ryżowego
·         łyżka kwaśnej gęstej śmietany
·         sól
listki świeżej bazylii


Na   patelni roztapiamy drobno posiekaną wędzoną słoninę. Dodajemy startą dynię i ziarna kukurydzy. Całość smażymy do momentu aż dynia będzie miękka i odparuje nadmiar soków.  Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy Almette i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Papier ryżowy moczymy na chwilę w wodzie, przekładamy na deseczkę. Wykładamy porcję farszu i zwijamy w kształt trójkąta.       Taki trójkąt zawijamy w jeszcze jeden namoczony papier ryżowy- żeby warstwa papieru nie była zbyt cienka. Rożki formujemy dość duże, tak by 1-2 szt. starczyła jako jedna porcja.  Czynność powtarzamy z pozostałymi płatami papieru ryżowego i resztą farszu. Trójkąty smażymy z obu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Podajemy ciepłe i chrupiące z sosem pieprzowym.
Sos- łączymy ze sobą serek Almette, śmietanę, sos sojowy i ocet ryżowy. Doprawiamy solą. Całość posypujemy posiekaną świeżą bazylią. Smacznego.

 


SAJGONKI SEROWO-OWOCOWE

SKŁADNIKI na 4 sajgonki:
·         4 płaty papieru ryżowego
·         150 g Almette Gruszka z Jabłkiem
·         1 jabłko kosztelka
·         1 szklanka dyni startej na tarce o dużych oczkach
·         2 łyżki miodu malinowego
·         skórka z 1 pomarańczy
·         łyżka masła klarowanego
·         olej do smażenia
SOS:
·         łyżka Almette z gruszką i jabłkiem
·         4 łyżki słodkiej śmietanki
·         łyżeczka miodu malinowego

Na rozgrzanym maśle klarowanym smażymy do miękkości jabłko starte na tarce o dużych oczkach i dynię. Dodajemy skórkę z pomarańczy.  Do lekko przestudzonego farszu dodajemy Almette fruit, dosładzamy miodem malinowym i dokładnie mieszamy . Papier ryżowy moczymy na chwilę w wodzie, przekładamy na deseczkę. Wykładamy porcję farszu i zwijamy w kształt sajgonki. Czynność powtarzamy z pozostałymi płatami papieru ryżowego i resztą farszu. Sajgonki smażymy z obu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Podajemy ciepłe i chrupiące z sosem.
Sos- łączymy ze sobą Almette fruit ze śmietanką i miodem malinowym.  Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz