piątek, 3 października 2014

Budyniowiec na kruszonce z malinami i jeżynami

 Dziś proponuję błyskawiczne w przygotowaniu ciasto- klasyczny budyniowiec na kruchym cieście z dużą ilością pysznego kremu na bazie chudego mleka, kwaśnej śmietany i żółtek. Przełamaniem słodyczy będzie tym razem orzeźwiający smak jeżyn i malin. Zapraszam!

Budyniowiec na kruszonce z malinami i jeżynami 


Składniki:
Na kruszonkę:
·         500 g mąki
·         150g cukru pudru
·         250 g zimnego masła
·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         2 żółtka
·         4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i  cukrem siekamy z zimnym masłem. Kiedy powstaną kluski dodajemy żółtka i  śmietanę i zagniatamy kruszonkę. Okruszki ciasta dzielmy na 2 równe części. Jedną część wykładamy na dno blachy do pieczenia wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. 


Na masę:
·         1 l mleka 0,5%
·         300 g cukru waniliowego
·         3 budynie waniliowe
·         łyżka mąki ziemniaczanej
·         2 żółtka
·         600 g gęstej kwaśnej śmietany 18%

Proszki budyniowe oraz mąkę ziemniaczaną  rozrabiamy z żółtkami w szklance zimnego mleka. Pozostałe zagotowujemy  z cukrem i śmietaną. Do gotującego się mleka dolewamy rozrobiony budyń. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia masy.  Masę przelewamy na kruszonkowy spód.
·         maliny
·         jeżyny

Owoce  układamy na masie budyniowej. Na owoce wykładamy pozostałą część kruszonki. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy wystudzone, posypane cukrem pudrem. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz