Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 9 października 2014

Jagodowa chałka pod maślano-imbirową kruszonką

 Była wersja klasyczna domowej chałki, teraz przyszła pora na jej wariację smakową. Podobnie jak jej pierwowzór wychodzi puszysta i  delikatna. Dodatkowym jej walorem jest  mocno jagodowy smak uzyskany dzięki dodatkowi dżemu Łowicz o tym właśnie smaku. Idealnie współgra z lekko pikantną od imbiru maślaną kruszonką. Z zimnym masłem, jagodowym dżemem i szklanką mleka czy kakao stanowi fajny  pomysł na leniwe rozpoczęcie weekendowego poranka. Chałkę możemy też z powodzeniem zapakować do pracy czy szkoły na drugie śniadanie. Polecam!

Jagodowa chałka pod maślano-imbirową kruszonką


Składniki (w temp. pokojowej):
600-650 g  mąki pszennej
125  ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
ok. 20  g świeżych drożdży
2 jajka
1 żółtko
50 g  masła - masło należy roztopić i przestudzić
1/2  szklanki cukru waniliowego domowej roboty
szczypta soli
skóra z cytryny
 200 g dżemu jagodowego Łowicz

Kruszonka:
50 g cukru
50 g mąki
50 g zimnego masła
duża szczypta sproszkowanego imbiru
- jajko do posmarowania chałki
- zimne masło i jagodowy dżem Łowicz- do podania

Zaczyn- rozkruszone drożdże ucieramy z łyżką cukru. Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pozostałe składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy zaczyn i wyrabiamy na gładkie ciasto- w razie potrzeby podsypujemy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto   dzielimy na 3 równe części, z których formujemy podłużne wałeczki. Końce wałków łączymy i zaplatamy warkocz, końce zawijamy pod spód. Chałkę układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy kruszonkę- mąkę, cukier, imbir  i masło ucieramy palcami tworząc okruszki. Chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy  ok. 35-40 minut, temp. 180 stopni.Podajemy na śniadanie z zimnym masłem i ulubionym dżemem- ja uwielbiam jagodowy. Smacznego!






Dżem dobry, pobudka

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. W realu kolor jest jeszcze ładniejszy- niestety nie miałam dobrego oświetlenia i barwy na zdjęciu wyszły nieco przybrudzone. Dodatek dżemu wpływa nie tylko na kolor, ale i na smak- jest fajnie jagodowa, a nie brudzi rąk, tak jak tradycyjne jagodzianki czy rolowane bułeczki :) więc świetnie nadaje się do zapakowania do szkoły czy pracy na drugie śniadanie :)

      Usuń