Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 17 października 2014

Jesienny torcik karmelowo-czekoladowy z serowo-waniliowym kremem, granatem i figami

 Zapraszam na pyszny torcik karmelowo-czekoladowy. Kiedy przystępowałam do pracy nad tym deserem, w planach miałam zwykły murzynek. Jednak nigdy nie potrafię się powstrzymać przed zmodyfikowaniem przepisu. Tak było i tym razem. A ponieważ w październiku miała ruszyć akcja promująca serki kremowe Arla Apetina, postanowiłam wykorzystać ten pyszny, delikatny serek. Idealnie sprawdza się do wszelkiego rodzaju kremów i wypieków. 
Jeśli chodzi o sam murzynek, to wzbogaciłam go dodatkiem karmelu, który przygotowałam na brązowym cukrze. Intensywny smak karmelu i kakao podkreśliłam odrobiną kawy. Całość uzupełnia smak wanilii i delikatna nuta kardamonu. Do tak pysznego, wilgotnego ciasta musi być wyjątkowa masa. Tym razem będzie to aksamitnie gładki i puszysty krem na bazie serka kremowego Arla Apetina- zapewni, że nasza masa będzie miała idealną lekką konsystencję, a jednocześnie nie spłynie nam podczas dekorowania ciasta (co ważne nie musimy używać już żelatyny). Całość przełamałam orzeźwiającym dżemem z czarnej porzeczki. Sezonowego charakteru  nadały ciastu karmelizowane figi i owoc granatu. Mam nadzieję, że spodoba się Wam moja deserowa wariacja na temat mariażu murzynka z serownikiem :) .

Jesienny torcik karmelowo-czekoladowy z serowo-waniliowym kremem, granatem i figami


karmelizowane w miodzie figi

Składniki na ciasto:
·         2 szklanki mąki pszennej
·         szklanka  brązowego  cukru
·         pół szklanki cukru pudru
·         5  jajek
·         200 g masła
·         3 łyżki oleju
·         3 łyżki kakao - dobrego, ciemnego
·         łyżeczka kawy rozpuszczalnej
·         1/2 szklanki wody
·         duża szczypta kardamonu
·         1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
·         2 łyżki ekstraktu  waniliowego
·         100 g białej czekolady


W rondelku (o grubym dnie)  roztapiamy brązowy cukier, czekamy aż zacznie się topić i zrobi się brązowy karmel- możemy od czasu do czasu potrząsnąć rondelkiem. Dodajemy  masło, kakao, kawę, olej i wodę. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając (drewnianą łyżką) do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę studzimy, dodajemy ekstrakt waniliowy. Część masy (ok. 1/4 szklanki) odkładamy, aby wyzdobić nią wierzch ciasta.

Baza karmelowo-kakaowa
Do przestudzonej pozostałej masy dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem  i  kardamonem. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite ze szczyptą soli białka oraz lekko przesiekaną białą czekoladę. Ciasto przekładamy do 4  tortownic  (średnica 17 cm) wysmarowanych masłem i wysypanych mąką- upieczemy wówczas 2 mini torciki.  Pieczemy ok. 35-40 minut, temp. 180 stopni-  do tzw. suchego patyczka. Ciasta studzimy. 
Przygotujemy z nich 2 mini torciki. Jeśli  chcemy upiec jeden duży tort ciasto rozlejmy do 2 tortownic o średnicy ok. 24-26 cm i pieczmy do tzw. suchego patyczka.

Masa serowa
·  500 g  kremowego serka Arla Apetina naturalnego (4 opakowania)
·  3/4  szklanki  cukru pudru
·  100 g miękkiego masła
·  skórka z cytryny
·        100 ml zimnej śmietany kremówki
·        łyżka mleka w proszku
·        łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
-pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
- jeden owoc granatu
- 2 figi
- łyżka miodu spadziowego

Masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy serek Arla Apetina naturalny. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i  ekstrakt waniliowy. Kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec mleko w proszku - delikatnie dodajemy do masy serowej. Masę serową dzielimy na dwie równe części- pamiętajmy że mamy do przełożenia 2 torciki. 
Składanie jednego mini tortu (z  drugim postępujemy tak samo):
Wystudzony placek smarujemy dżemem. Następnie rozprowadzamy 3/4 masy serowej. Przykrywamy drugim plackiem ciasta, lekko dociskamy, żeby masa ładnie się rozprowadziła.  Pozostałą 1/4 masy smarujemy boki  ciasta. Wierzch smarujemy odłożoną wcześniej masą czekoladową.
Figi dzielimy na ósemki, karmelizujemy na  rozgrzanym miodzie.
Wierzch tortu wyzdabiamy przestudzonymi figami, serkowymi grzybkami  i ziarnami granatu.
Ozdoby- serkowe grzybki
-  250 g kremowego serka Arla Apetina naturalnego (2 opakowania)
- 2 łyżki cukru pudru
- mleko w proszku do podsypywania

Serek ucieramy z cukrem. Dobrze schładzamy. Blat posypujemy mlekiem w proszku, wykładamy masę serkową i formujemy prostokąt o grubości ok 1,5 cm. Małą foremkę w kształcie grzybka  maczamy w mleku w proszku i wykrawamy nią z masy serowej małe grzybki, układamy je na cieście.
Ciasto podajemy dobrze schłodzone.
Smacznego!









2 komentarze: