Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 24 października 2014

Kurczak India w serowej tempurze na makaronie chow mein w orientalnym sosie

Zapraszam na szybki i smakowity obiad w orientalnym stylu- soczyste kąski kurczaka w chrupiącej tempurze przygotowanej na zimnej wodzie gazowanej, zdrowej mące orkiszowej i niezwykle aromatycznym kremowym serku Arla Apetina India z dominującą nutą smakową papai i curry. Aby całość stanowiła sycący posiłek mięso podałam na makaronie chow mein - błyskawicznym do przygotowania, o pięknym kolorze uzyskanym dzięki dodatkowi kurkumy. Bazą sosu do makaronu jest -podobnie jak w tempurze- serek Arla Apetina India. Orientalne smaki zawarte w tym serku podkreśliłam odrobiną mleczka kokosowego, pikantnym sosem z mango i tamaryndowca, liśćmi kafiru i trawą cytrynową. Wisienką na torcie są pikle z mango- polecam użyć ich łagodną wersję, świeży owoc mango oraz duża ilość świeżej kolendry (która jest nieodzownym składnikiem kuchni południowo - azjatyckich) i pietruszki. Pikle idealnie komponują się z kremowym serkiem- zarówno w piklach z mango, jak i serku znajdziemy te same indyjskie przyprawy. Całość posypałam obficie ziarnem uprażonego białego sezamu, stanowiącego stały element kuchni Bliskiego Wschodu. Proste, smakowite danie z wyważoną ostrością, złagodzoną słodyczą soczystego owocu mango i mleczka kokosowego. Polecam!

Kurczak India w serowej tempurze na makaronie chow mein w orientalnym sosie




Składniki:

Na tempurę:
· 3/4 szklanki zimnej wody gazowanej
· 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· 125 g- opakowanie serka kremowego Arla Apetina India
· 1 jajko
· 2 duże łyżki sosu sojowego jasnego
· 1 łyżeczka octu ryżowego
PONADTO:
· podwójna pierś z kurczaka
· makaron chow mein 200 g
· sos pikantny z mango i tamaryndowcem -1-2łyżki
· pikle z mango łagodne - 100 g
· łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
· ok. 4 liście kafiru
· olej do smażenia
· 250 g- 2 opakowania serka kremowego Arla Apetina India
· pół świeżego owocu mango
· 1/4 szklanki mleczka kokosowego
· sól
· pieprz
· duży pęczek kolendry
· duży pęczek natki pietruszki
· duża garść uprażonego sezamu jasnego
· szalotka
· ząbek czosnku

Przygotowujemy tempurę- mąkę łączymy z jajkiem, serkiem Arla Apetina India i stopniowo z zimną wodą - ciasto musi być zdecydowanie rzadsze niż na naleśniki. Doprawiamy sosem sojowym i octem ryżowym.

Kurczaka porcjujemy na małe kawałki na jeden kęs. Solimy i pieprzymy.

W zimnym cieście maczamy kawałki kurczaka i smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

W między czasie makaron zalewamy gorącą wodą i odstawiamy pod przykryciem na ok. 4 minuty. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Sos- w rondelku na dobrze rozgrzanym oleju szklimy drobno posiekaną szalotkę. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek. Dodajemy serek Arla Apetina India, mleczko kokosowe, liście kafiru (pamiętajmy, aby usunąć je z sosu przed dodaniem makaronu), doprawiamy trawą cytrynową, pikantnym sosem z mango i tamaryndowcem, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę mango. Chwilę gotujemy na małym ogniu. Gotowy makaron przekładamy do sosu, mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane pikle z mango.Kiedy makaron ściągniemy z ognia, dodajemy posiekaną pietruszkę i kolendrę, dokładnie mieszamy.

Na duży talerz wykładamy makaron w sosie indyjskim. Na wierzchu układamy chrupiące kąski kurczaka. Całość wykańczamy świeżą kolendrą, pietruszką i uprażonym sezamem. Smacznego!





2 komentarze: