niedziela, 12 października 2014

Kuskusowe kluseczki jagodowo-kokosowe z jagodowo-śmietanowym sosem, karmelizowaną dynią i jabłkiem

Weekendy to czas, kiedy mogę posiedzieć nieco dłużej w kuchni, przygotować to, co lubię bez pośpiechu i stresu. To też czas, kiedy nadrabiam blogowe zaległości i przygotowuję wpisy na przyszły tydzień - choć przyznam szczerze, że są przepisy które już od roku czekają na publikację i wciąż zawieszone są jako  wersje robocze.
 Dzisiejszy przepis to jedno z moich ostatnich weekendowych śniadań - syte i lekkie jednocześnie, smakowite i zdrowe, pełne dobrej energii na aktywny sobotni dzień. Kluski z razowego kuskusu,otrąb, dżemu i kokosu  możemy przygotować dzień wcześniej-  ugotować i zapakować do szczelnych pojemników (choć robi się je stosunkowo szybko, więc przygotowanie ich tego samego dnia na śniadanie nie powinno sprawić większego problemu). Następnego dnia na śniadanie wystarczy je tylko podgrzać. Możemy je również po ugotowaniu zamrozić. Sos polecam zrobić tuż przed podaniem- zajmuje to sekundę, a taki ciepły smakuje najlepiej. Przysłowiową wisienką na torcie są karmelizowane w miodzie jabłka i dynia oraz chrupiące pistacje... Bo śniadanie nie musi być przecież nudne... zwłaszcza to weekendowe ;) .

Kuskusowe kluseczki jagodowo-kokosowe z jagodowo-śmietanowym sosem, karmelizowaną dynią i jabłkiem



Składniki (dla ok. 4 osób):
·         szklanka kaszki kuskus razowy
·         2 szklanki mleka
·         4 czubate łyżki dżemu jagodowego Łowicz
·         łyżka cukru pudru
·         łyżka cukru waniliowego
·          szklanka  mąki na kluski + mąka do podsypywania ciasta podczas wykrawania kluseczek
·         pół szklanki otrębów owsianych
·        pół szklanki wiórków kokosowych
·        garść posiekanych orzeszków pistacjowych

·         2 jabłka
·        1/2 dyni Hokkaido
·        2 łyżki masła
·        2 łyżki miodu spadziowego

Sos:
·         200 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
·         łyżka cukru waniliowego
·         słoik dżemu jagodowego Łowicz
·         szczypta cynamonu

·        pistacje do posypania śniadaniowego dania

Kaszkę kuskus zalewamy gorącym mlekiem posłodzonym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Kiedy będzie miękka i wchłonie cały płyn dodajemy mąkę, otręby, wiórki kokosowe, dżem jagodowy Łowicz, posiekane pistacje i wyrabiamy dłońmi na gładkie ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką, za pomocą łyżki, czy miarki obsypanej lekko mąką formujemy z ciasta placek grubości ok. 1 - 1,5 cm. Z ciasta wykrawamy za pomocą foremek do ciastek kluseczki- małe kwiatuszki. Kluseczki  gotujemy w lekko osolonej wodzie- od momentu kiedy wypłyną ok. 1 minutę. Podajemy z miodowym jabłuszkiem i dynią oraz  jagodowo-dżemowym  sosem.

Sos- dżem jagodowy Łowicz podgrzewamy ze śmietaną, dosładzamy cukrem waniliowym, doprawiamy cynamonem. Chwilkę gotujemy na małym ogniu  do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Miodowe jabłka z dynią- jabłka ze skórką tniemy na szatkownicy w cienkie plasterki. Dynię obieramy ze skórki i za pomocą mandoliny wycinamy plastry dyni (tak jak tniemy parmezan). Na patelni podgrzewamy 2 łyżki  miodu i masła, delikatnie układamy plasterki dyni i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy lekko zmiękną, co dzieje się błyskawicznie, dodajemy plastry jabłka i podgrzewamy jeszcze minutę.
Na talerzu wykładamy dużą porcję sosu, na sosie układamy kluseczki i jabłuszka z dynią. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami. Smacznego!










Dżem dobry, pobudka

2 komentarze: