niedziela, 26 października 2014

"Sola Tapas" pieczona w papryce z lekko pikantną brukselką z fenkułem


 I znowu rybka. Tym razem będzie to sola- jej zwarte mięso idealnie nadaje się do rolowania i jest gwarantem, że tak przygotowane roladki nie rozpadną się podczas pieczenia. Rybkę zawinęłam w lekko podpiekaną paprykę (jeśli skórka od papryki Wam przeszkadza, możecie ją usunąć przed rolowaniem), doprawiłam kemowym serkiem Tapas Arla Apetina o dominującym smaku papryki i oliwek. Uzupełnieniem całości są ciemne oliwki, świeża bazylia i szałwia. Zapieczone roladki podałam z kremowym sosem na bazie tego samego serka, który  znalazł się w rybce. Zamiast klasycznych węglowodanów, które zazwyczaj serwujemy do dań głównych, zaproponowałam lekko pikantną od pikli z mango brukselkę i fenkuł przygotowane na czosnkowym masełku. Zapraszam smakowicie i zdrowo!

"Sola Tapas"  pieczona w papryce z lekko pikantną brukselką z fenkułem

Składniki:
·         filety z soli  bez skórki ok. 600g - 3 duże filety, które dzielimy na pół i uzyskamy 6 roladek
·         2 opakowania Arla Apetina Tapas - 250 g
·         6 kostek- po jednej na filet - Arla Apetina w kostkach light z bazylią i oregano
·         2 duże czerwone papryki
·         6 ciemnych oliwek- po jednej na filet + kilka do dekoracji
·         por
·         sól
·         pieprz
·         łyżka trawy cytrynowej
·         cytryna
·         olej rzepakowy
··         łyżka kwaśnej śmietany 18%
·         brukselki 300 g
·         1 fenkuł
·         100 g pikli z mango- łagodne (i tak posiadają sporą dawkę pikanterii)
·         masło czosnkowe Lurpak 3 łyżki
·         pęczek listków szałwii
·         pęczek listków bazylii

Paprykę przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, skrapiam olejem. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 20 minut, aż nieco zmięknie. Wyjmujemy, studzimy.  Z papryki wykrawamy podłużne paski. Filety z soli  myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, solimy, pieprzymy i skrapiamy  sokiem z cytryny. Na paseczku papryki układamy filet z soli. Smarujemy go serkiem Tapas. Układamy oliwkę i kostkę light z bazylią i oregano. Listki bazylii i szałwi drobno siekamy i posypujemy filet posmarowany serkiem z dodatkami.  Rolujemy rybę, związujemy  za pomocą nitek przygotowanych z liści zblanszowanego pora. Postępujemy  tak ze wszystkimi kawałkami papryki i ryby. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobiną oleju. Roladki skrapiamy delikatnie olejem i pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 20 minut.
Sos- w garnuszku podgrzewamy łyżkę masła czosnkowego i jedno opakowanie serka Tapas, dodajemy łyżkę trawy cytrynowej i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
 Brukselki myjemy, odcinamy część od strony głąbu, nacinamy krzyżyk. Gotujmy w posolonej wodzie z łyżką cukru. Dzięki temu - oraz dzięki nacięciu- podczas gotowania wymyjemy przykrą gorycz brukselek. Ugotowane brukselki odcedzamy, przekrawamy na pół. Na patelni podgrzewamy masło czosnkowe, dodajemy  pokrojony w paseczki fenkuł. Kiedy fenkuł straci swoją surowość dodajemy przekrojone na pół brukselki oraz posiekane pikle z mango. Doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy.
Na talerzu wykładamy  porcję sosu, brukselki z fenkułem  i roladki. Całość wyzdabiamy świeżymi ziołami- bazylią i szałwią.  Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz