środa, 15 października 2014

Wytrawne ciasteczka - pieczarki o smaku rukoli i pesto z pieczarkową zupą

 Jakiś czas temu zaprezentowałam na blogu przepis na słodkie ciasteczka- pieczarki , które do złudzenia przypominały te prawdziwe.  Są takie przepisy, które stanowią inspirację i dają możliwości do ich udoskonalenia i przekształcenia w zupełnie inne danie. Tak też właśnie było z tymi słodkimi grzybkami. Pomyślałam, że idealnie będą smakowały w wersji wytrawnej- i tak też było. Ponieważ ciasteczka na bazie mąki ziemniaczanej bywają czasem "zapychające", postanowiłam pokombinować z proporcjami mąki i serka- na korzyść tego ostatniego. Tym razem wybrałam idealnie kremowy serek Arla Apetina o smaku pesto i rukoli- idealnie wzbogacił smak wytrawnych ciasteczek, nadał im delikatnej, puszystej konsystencji. Ciasteczka wyszły bardzo lekkie, w środku miękkie, a na zewnątrz chrupiące. Stanowią idealną alternatywę dla chipsów, krakersów czy paluszków. Ale nie tylko... Proponuję zaserwować je jako dodatek do zupy. Wytrawne pieczarki z nutą gałki muszkatołowej, o  mocno wyczuwalnym smaku pesto i rukoli idealnie skomponują się z pieczarkową, kremową zupą wzbogaconą serkiem o tym samym smaku, który użyliśmy do ciastek, oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Sukces gwarantowany :) . 

Wytrawne ciasteczka - pieczarki o smaku rukoli i pesto z pieczarkową zupą


Składniki (12 pieczarek)
- 1 jajko
- 1szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 kopiaste łyżki   mąki pszennej
- 80 g miękkiego masła
- Arla Apetina Serek kremowy pesto i rukola 125 g- opakowanie
- 1/2  łyżeczki sody do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
-  mielona gałka + ciemne gorzkie kakao w proporcjach 1:1
- pusta butelka

Masło i serek kremowy Arla Apetina ucieramy na puszystą masę. W oddzielnej misce łączymy składniki suche- mąki, sodę, sól, gałkę.  Do masy serowej dodajemy jajko i składniki suche- dokładnie wyrabiamy dłonią dodając pod koniec cytrynową skórkę.
 Z ciasta odrywamy kulki wielkości orzecha włoskiego. Gwint butelki maczamy w mielonej gałce muszkatołowej wymieszanej z kakao i natykamy go na każdą kulkę ciasta tak, by utworzył nam nóżkę grzybków. Gwint delikatnie wyciągamy z ciasteczek. Grzybki  układamy do  góry nogami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15  minut, temp. 180 stopni.
Ciasteczka układamy w koszyku z pałąkiem wyłożonym papierem do pieczenia. Wytrawna przekąska niespodzianka gotowa. 

Wytrawne pieczarki możemy zaserwować również jako nietypowy dodatek do pieczarkowej zupy- efekt gwarantowany! 

Zupa pieczarkowa

·  500 g pieczarek
·  1 cebula
·  2 łyżki  masła
·  ½ kieliszka dwójniaku  
·  3 szklanki wywaru jarzynowego
·         gałka muszkatołowa
-  Arla Apetina Serek kremowy pesto i rukola 125 g- 1 opakowanie
Arla Apetina Serek kremowy naturalny 125g-1 opakowanie
·  sól
·  pieprz

Na patelni na maśle szklimy drobno posiekaną cebulkę. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, chwilę obsmażamy. Przekładamy do gotującego się wywaru warzywnego. Z patelni wymywamy smak odrobiną dwójniaku- przelewamy do zupy. Całość gotujemy ok.15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Serek Arla Apetina rozrabiamy w odrobinie gorącej zupy, przelewamy do garnka, całość mieszamy. Podajemy z wytrawnymi ciasteczkami  pieczarkami. Smacznego!








2 komentarze: