piątek, 14 listopada 2014

Jogurtowe ciasto z borówkową kruszonką (na mrożonych owocach)

 Na weekend proponuję błyskawiczne i smakowite ciasto na bazie mrożonych borówek. Taka odrobina lata na talerzu w te ponure listopadowe dni ;) .

Jogurtowe ciasto z borówkową kruszonką (na mrożonych owocach)


Składniki:
600 g mąki pszennej
200 g jogurtu naturalnego
szklanka cukru
200 g miękkiego masła
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego
Ponadto:
500 g mrożonych borówek
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g mąki pszennej
pół szklanki brązowego cukru
8  łyżek roztopionego masła
ok. 16 ulubionych cukierków czekoladowych


Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, jogurt i cukier waniliowy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Połowę ciasta przekładamy do blaszki (największej jaką macie)wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na ciasto rozsypujemy posiekane cukierki. Na cukierki wylewamy resztę ciasta. 

Zamrożone borówki, orzechy, mąkę, cukier i masło delikatnie mieszamy i przekładamy równomiernie na cieście. Pieczemy ok. 75-80 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Ciasto bajecznie smakuje jeszcze ciepłe i takie też Wam polecam spróbować. Wystudzone ładniej się kroi i dobrze sprawdzi się jako deser podczas weekendowych obiadów. 

Smacznego!





4 komentarze:

  1. najchętniej codziennie serwowałabym sobie taką porcję lata :) cudowne ciacho!
    słowa Michaela Jacksona w nagłówku są mega inspirujące. przyznam szczerze, że pierwszy raz czytam taki cytat :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa :D . Również serdecznie pozdrawiam!

      Usuń
  2. Wspomnienie lata, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)