poniedziałek, 10 listopada 2014

Lekki deser malinowo-gruszkowy z jagodami Goji, malinowym miodem i chrupiącymi gruszkowymi rożkami - idealny na drugie śniadanie

 Zapraszam na pyszny deser na bazie jogurtu, serka i pysznych owoców. Uzupełnieniem całości są chrupiące rożki, które sprawiają, że pucharek pyszności staje się nieco bardziej sycący i idealnie nadaje się jako propozycja na drugie śniadanie. Tym bardziej, że dostarcza nam samej dobrej energii i składników odżywczych, które ukryte są  zarówno w malinach, gruszkach i jagodach Goji, jak też w  użytym nabiale. Polecam!

 Lekki deser malinowo-gruszkowy z jagodami Goji, malinowym miodem i chrupiącymi gruszkowymi rożkami - idealny na drugie śniadanie


Składniki:
·         ok. 300 g malin(poza sezonem mogą być mrożone)
·         2 gruszki
·         3 płaty papieru ryżowego
·         kilka jagód Goji
·         olej do smażenia
·         łyżka brązowego cukru
·         łyżka miodu malinowego

·         200 g gęstego jogurtu naturalnego
·         200 g serka śmietankowego
·         2 łyżki  miodu malinowego
·         2 łyżki serka mascarpone

Część malin odkładamy na później, pozostałe blendujemy z łyżką miodu malinowego
Na patelni podgrzewamy brązowy cukier do momentu aż zacznie się karmelizować. Wówczas dodajemy pokrojone w zgrabną kostkę gruszki. Karmelizujemy do momentu aż stracą swoją surowość, ale pozostaną jędrne.  Studzimy. Gruszki posłużą jako nadzienie do mini rożków oraz jako niespodzianka na dnie deserów.

Jogurt i serek  mieszamy z 1,5 łyżki miodu. Serek mascarpone ucieramy z łyżeczką miodu. Masy schładzamy w lodówce.

Płaty papieru ryżowego maczamy na chwilę w wodzie i przekładamy na deskę. Kiedy są już miękkie wykrawamy z nich podłużne paski- krótszy bok powinien mieć ok. 4 cm. Na krótszym boku układamy odrobinę karmelizowanej gruszki, następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku formując trójkąt- do samego końca. Postępujemy tak z pozostałym papierem ryżowym. Małe rożki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron. Zrumienione i chrupiące przekładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
Składanie deseru-
4 desery- na dno pucharków wykładamy porcję karmelizowanej gruszki. Na gruszkę wykładamy porcję malinowego jogurtu z serkiem. Na jogurt porcję musu malinowego. Na samym końcu ozdabiamy deser kleksem serka mascarpone. Układamy świeże maliny i owoce goji. Dekoracyjnie układamy mini rożki gruszkowe. Zdobimy listkiem mięty. Smacznego!










Moje wypieki i desery na każdą okazję http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

2 komentarze:

  1. Witamy Panią,
    Pani deser malinowy z jagodami Goji przywiał nas na Pani bloga.Będąc pod wrażeniem Pani inspiracji chcielibyśmy zaprosić Panią do akcji konkursowej Niezłe ciacha i rozkoszne babeczki organizowanej przez firmę Paclan oraz krakowską Manufakturę Czekolady.Aby dokonać zgłoszenia:
    1. Należy Przygotować słodki wypiek
    2. Opublikować przepis wypieku wraz ze zdjęciem w dowolnym kanale społecznościowym z załączoną na zdjęciu kartką z napisem „Niezłe ciacho” i/lub „Słodkie babeczki”.
    3.W przepisie uczestnicy powinni wymienić produkt Paclan, którego użyli w trakcie pieczenia.
    3. Następnie, należy wysłać zgłoszenie konkursowe przy pomocy aplikacji i znajdującej się na profilu facebookowym marki Paclan z umieszczeniem linku internetowego, gdzie opublikowany został autorski przepis.
    Nagrodę główną otrzyma 10 uczestników, którzy zaprezentują najciekawsze przepisy.
    Finaliści otrzymają zaproszenia na warsztaty cukiernicze w Manufakturze Czekolady (Kraków, ul. Szewska 7) oraz dodatkowe nagrody.

    Formularz zgłoszeniowy oraz regulamin dostępny jest na stronie facebookowej marki Paclan

    Pozdrawiamy ciepło i zachęcamy do udziału:)
    Zespół Paclan

    OdpowiedzUsuń