Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 21 listopada 2014

Strucla z jabłkami i żurawiną z niespodzianką w środku

Pyszne, puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe roznoszące swój obłędny  zapach po całym domu. Nuta cynamonu i pieczonych jabłek.... to dokładnie to, czego potrzebuję w długie, zimne listopadowe wieczory. Dla wzbogacenia smaku do farszu dodałam swoje ulubione cukierki (jeśli chcecie możecie ten składnik pominąć). Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej. Niestety (a może "stety", gdyż jest to chyba jedna z lepszych rekomendacji udanego wypieku) moje strucle zbyt długo nie "odpoczywały" i jeszcze ciepłe zostały rozkrojone i ze smakiem spałaszowane...

Strucla z jabłkami i żurawiną z niespodzianką w środku



Składniki:
·  4 szklanki mąki pszennej
·  szklanka mleka
·  szklanka cukru
·   125 g masła
· 3 żółtka
·  1 białko
· 40 g drożdży
Farsz:
· 4 jabłka
·  100 g suszonej żurawiny
·  2 żółtka
·  3/4 szklanki śmietanki 30%
·  1/3 szklanki cukru pudru
·  3 łyżki masła
·   cynamon do smaku
·   2 łyżki bułki tartej
·   ok. 20 ulubionych cukierków

Drożdże ucieramy z 2 łyżkami cukru, zalewamy ciepłym mlekiem i rozrabiamy na gładką masę. Dodajemy 2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczką i dostawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Pozostały cukier ucieramy z 3 żółtkami, dodajemy mąkę, zaczyn oraz roztopione, letnie masło. Wyrabiamy całość do uzyskania elastycznego ciasta, które z łatwością będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

Nadzienie:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy śmietankę, wystudzone roztopione masło i chwilę ubijajmy. Dodajemy  obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka, żurawinę i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy cynamonem.

Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na kształt prostokąta. Placki smarujemy rozbełtanym białkiem.
Nadzienie również dzielimy na 2 równe części i każdą rozprowadzamy równomiernie na placku pozostawiając ok. 1 cm wolnych brzegów.  Cukierki siekamy i posypujemy nimi jabłka. Placki zawijamy jak roladę, zlepiamy końce. Każdy przekładamy do keksówki.  Nacinamy nożem w kilku miejscach.
Strucle przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny. Następnie smarujemy je białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50-60 minut. Gotową struclę podajemy posypaną cukrem pudrem. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz