sobota, 20 grudnia 2014

Bożonarodzeniowy sernik "Pastelowa zebra pistacjowo-pomarańczowa"

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczne ciasto, a uwielbiacie serniki i nie boicie się nowych i niebanalnych smaków i połączeń, ten sernik jest dla Was.  Smakuje i wygląda wybornie :) .

Bożonarodzeniowy sernik "Pastelowa zebra pistacjowo-pomarańczowa"





Na spód:

·         100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

·         200 g orzechów laskowych - musimy je zmielić

·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

·         150 g brązowego cukru

·         łyżka domowego cukru waniliowego

·         1 jajko

·         150 g zimnego masła

·         szczypta soli

·         100 g gorzkiej czekolady

·         powidła śliwkowe- mały słoiczek



Spód-  w malakserze blendujemy składniki sypkie- mąkę, zmiksowane orzechy, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i brązowy. Dodajemy masło, jajko i pokrojoną w kostkę czekoladę. Całość blendujemy pulsacyjne.  Ciastem wylepiamy dno wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 28 cm. Podpiekamy w piekarniku ok. 20 minut temp. 180 stopni, termoobieg. 


Masa serowo-bazyliowa:

·         500 g twarogu trzykrotnie zmielonego

·         100 g mascarpone

·         100 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%

·         duży pęczek listków bazylii- cała duża doniczka

·        2  łyżki mąki ziemniaczanej

·         łyżka mąki pszennej

·         szczypta soli

·         2 jajka

·         łyżka ekstraktu waniliowego

·         8 łyżek  domowego cukru waniliowego



W malakserze belndujemy na gładką masę listki bazylii i śmietanę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy.


Masa serowo-batatowa:

·         400 g twarogu trzykrotnie zmielonego

·         100 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%

·         450 g puree z batatów (obrane bataty gotujemy do miękkości i blendujemy)

·         łyżka mąki ziemniaczanej

·         łyżka mąki pszennej

·         szczypta soli

·         2 jajka

·         łyżka ekstraktu waniliowego

·         8 łyżkek domowego cukru waniliowego

·         skórka otarta z jednej dużej pomarańczy



W malakserze belndujemy na gładką masę bataty i twaróg senikowy. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie blendujemy.

Podpieczony spód smarujemy powidłami śliwkowymi. Wykładamy naprzemiennie po dużej łyżce masy serowo-bazyliowej i serowo-batatowej. Ciasto pieczemy ok. 65 minut, temp.180 stopni. Upieczone pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, żeby wystygło. Chłodzimy w lodówce. 



Polewa:

- 100 g chałwy waniliowej

- 100g mascarpone

Chałwę ucieramy z mascarpone. . Pokrywamy rant serownika.

Dekoracja:

·         orzechy laskowe w gorzkiej czekoladzie

·         czekoladowe i cukrowe ozdoby

·         filety z pomarańczy 


Ranty ciasta zdobimy orzechami laskowymi w czekoladzie i czekoladowymi listkami. Na środku układamy  filety z pomarańczy i cukrowe kwiatki.

Z podanego przepisu możemy przygotować również  czysty sernik- bez ciasta. Choć nieco uboższe, będzie także apetyczne i dekoracyjne. Smacznego! 





2 komentarze:

  1. O matko, musi smakować obłędnie.... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantazyjnie, musiał smakować zupełnie wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń