poniedziałek, 22 grudnia 2014

Drobiowe/schabowe roladki oliwkowo-paprykowe z jasnym sosem


 Drobiowe/schabowe roladki oliwkowo-paprykowe z jasnym sosem


Składniki (8 roladek):
·         2 podwójne piersi z kurczaka/ lub ładny kawałek schabu
·         musztarda -1 część musztardy stołowej i 1 część musztardy węgierskiej
·         200 g czarnych oliwek
·         Ząbek czosnku
·         2-3 łyżki oleju rydzowego
·         200 g papryki marynowanej w oleju
·         Sól
·         Pieprz
·         4 żółtka + odrobina wody
·         Mąka kukurydziana do panierowania
·         Płatki owsiane do panierowania
Sos:
·         sos spod pieczenia roladek
·         pół szklanki wywaru drobiowego
·         łyżka mąki kukurydzianej
·         sól
·         pieprz
·         łyżka octu jabłkowego



Piersi z kurczaka dzielimy na płaty – z jednej podwójnej otrzymamy 4 kawałki. Rozbijamy jak na kotlety, solimy i pieprzymy z obu stron.
Oliwki, paprykę i czosnek blendujemy na gładką masę z olejem rydzowym. Doprawiamy solą i pieprzem.
Każdy kawałek kurczaka smarujemy musztardą, wykładamy porcję oliwkowego farszu i zawijamy. Spinamy wykałaczką. Roladki obtaczamy w odrobinie mąki kukurydzianej, następnie w rozbełtanych z wodą żółtkach i płatkach owsianych. Tak przygotowane roladki obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy odrobiną oleju spod marynowanej papryki  i pieczemy ok. 20-25 minut, temp. 190 stopni.
Sos spod pieczenia roladek zlewamy do garnka i zagotowujemy z wywarem drobiowym. Łyżkę mąki kukurydzianej rozprowadzamy w odrobinie zimnego drobiowego wywaru i przelewamy do bazy w garnku. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy aż ładnie zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i octem jabłkowym. Podajemy z roladkami. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz