Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 12 grudnia 2014

Kruche ciasto marcepanowo-waniliowe

Zapraszam na pyszne kruche ciasto z marcepanem i delikatnym waniliowym kremem. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Kruche ciasto marcepanowo-waniliowe




Składniki na ciasto:
·         2 szklanki mąki pszennej
·         200 g zimnego masła
·         pół szklanki cukru pudru
·         2 żółtka
·         4 łyżki zimnej wody


Krem:
·         2 szklanki mleka
·         2 żółtka
·         4 łyżki cukru
·         1 łyżka masła
·         1 łyżka mąki ziemniaczanej
·         skórka z cytryny
·         laska wanilii
dodatkowo-
·          marcepan w czekoladzie ok. 170 g

Ciasto- łączymy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło, siekamy. Dodajemy żółtka i wodę. Szybko zarabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciastem wylepiamy formę (wysmarowaną masłem i wysypaną mąką) do tart lub tak jak u mnie kwadratową formę z odpinanym rantem o wymiarach 24 cm x 24 cm i podpiekamy ok. 15 minut (temp.  180 stopni). 

 Możemy z części ciasta przygotować kruche ciasteczka, którymi później udekorujemy gotowe ciasto- u mnie są to tym razem motyle. Cienkie ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 12-15 minut na złoty kolor.

Na upieczony spód ciasta układamy pokrojony w cienkie plasterki marcepan w czekoladzie.

Krem- żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, mieszamy. Mleko zagotowujemy z ziarenkami wyskrobanymi z całej laski wanilii. Gorącym waniliowym mlekiem zalewamy masę żółtkową. Masę podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając aż krem zgęstnieje. Ważne żeby krem się nie zagotował.  Na koniec dodajemy łyżkę masła i skórkę z cytryny. Gotowy krem przelewamy na podpieczony spód. Pieczemy jeszcze ok. 20 minut, temp. 200 stopni. 








2 komentarze: