Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 5 grudnia 2014

Pomarańczowe ciasto z polewą waniliowo-czekoladową

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Boże Narodzenie niezmiennie kojarzy  mi się z pierniczkami, zapachem korzennych przypraw i oczywiście cytrusami. Dlatego też dziś zapraszam na mocno pomarańczowe ciasto- wzbogacone świeżo startą aromatyczną skórką pomarańczową i nasączone syropem ze świeżo wyciskanego  soku z pomarańczy  z dodatkiem soku z cytryny. Ukoronowaniem całości jest orzeźwiająca polewa jogurtowo-waniliowa lekko osłodzona białą czekoladą. Dekoracja będzie prosta, ale wpisująca się w cytrusową koncepcję ciasta - mandarynkowy kwiat i cząsteczki świeżych mandarynek.

Pomarańczowe  ciasto  z polewą waniliowo-czekoladową 




Składniki:
7 jajek
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g  masła
skórka otarta z 1,5  pomarańczy
syrop:
3/4 szklanki soku z pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru
Polewa:
350 g serka homogenizowanego waniliowego
150 g jogurtu typu greckiego
100 g białej czekolady
łyżka mleka w proszku
łyżeczka ekstraktu waniliowego
 Dekoracja:
3-4  słodkie mandarynki
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, skórkę pomarańczową i proszek do pieczenia. Dodajemy rozpuszczone wystudzone masło, dokładnie mieszamy. Dodajemy białka ubite na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy. Przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki 24 na 24 cm. Pieczemy ok. 45 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Sok pomarańczowy przecedzamy przez sitko. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści. Syropem nasączamy wystudzone ciasto.
Polewa- czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Kiedy czekolada będzie płynna, zdejmujemy ją znad kąpieli wodnej i dodajemy po łyżce serka waniliowego i jogurtu - dokładnie mieszamy. Dodajemy łyżkę mleka w proszku i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Całość ponownie miksujemy. Gotową polewą dekorujemy ciasto. Na brzegach placka  układamy dekoracyjnie cząstki mandarynek. Pośrodku umieszczamy całą mandarynkę umiejętnie rozłożoną na kształt kwiatka.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz