Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 26 grudnia 2014

Świąteczna szynka w glazurze

Na świątecznym stole nie może zabraknąć domowych wędlin. Ta szynka jest wyjątkowa- pyszna, soczysta i aromatyczna. Polecam!

 Świąteczna szynka w glazurze

Składniki:
·         szynka  o wadzie ok. 1,5 kg
·         sól peklowa 50 g
·         2 goździki
·         4 liście laurowe
·         8 ziaren pieprzu
·         4 ziarna ziela angielskiego
·         łyżeczka cukru
·         1 ząbek czosnku
·         1-1,5 l przegotowanej wody
Do gotowania:
·         woda
·         2 liście laurowe
·         2 goździki

W moździerzu ucieramy sól peklową, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, goździki, liście laurowe, czosnek  oraz cukier. Szynkę wiążemy w siatkę. Smarujemy marynatą. Przekładamy do pojemnika, zalewamy przegotowaną, zimną wodą. Przykrywamy i odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne, chłodne miejsce- najlepiej do lodówki.  Po tym czasie szynkę wyjmujemy z marynaty i gotujemy w wodzie z liściem laurowym i goździkami ok. 1,5 godziny. Po tym czasie szynkę wyjmujemy osuszamy i pozbawiamy sznurka.
Glazura:
·         3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 100% , bez cukru
·         łyżka miodu
·         łyżka ostrej musztardy
·         kilka kropel tabasco

W garnku podgrzewamy składniki glazury i odparowujemy na małym płomieniu aż zgęstnieje. Gotową glazurą dokładnie smarujemy szynkę. Mięso układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy ok. 30 minut, temp. 220 stopni. 






Półmisek domowych wędlin - boczek pieczony w musztardzie, pieczony karczek, pieczeń z dużą ilością warzyw, pasztet i glazurowana szynka

1 komentarz:

  1. Uwielbiam domowe wędliny! Dużo zdrowsze od tych ze sklepu, a smak zupełnie inny :) Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń