sobota, 3 stycznia 2015

Błyskawiczny makaron w zielonym sosie z resztkami pieczonego kurczaka

 Dziś propozycja na błyskawiczny makaron z resztek. Idealne rozwiązanie na wykorzystanie pieczonych udek z kurczaka, które pozostały nam z wcześniejszego obiadu. Do tego zdrowe oliwki i prosty lekki sos na bazie natki pietruszki i błyskawiczny posiłek gotowy. Polecam!

Błyskawiczny makaron w zielonym sosie z resztkami  pieczonego kurczaka

 


Składniki:
·  400  g makaronu- u mnie rurki z pszenicy durum
·   2 upieczone udka kurczaka
·  3-4 garście czarnych oliwek
·   sól
·   pieprz
·  50 g sera żółtego

Sos:
·  2 pęczki natki pietruszki
· łyżeczka miodu
·  łyżka octu balsamicznego
· sól
· pieprz
·  ząbek czosnku
· kilka łyżek oleju rzepakowego
· sok z połowy cytryny

SOS- składniki sosu miksujemy do uzyskania konsystencji sosu. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na łyżce oleju podsmażamy mięso obrane z upieczonych udek kurczaka i pokrojone w cienkie paseczki. Do obsmażonego kurczaka dodajemy odcedzony, ugotowany makaron i lekko przesiekane oliwki. Dodajemy przygotowany sos. Całość dokładnie mieszamy. Posypujemy startym żółtym serem. Smacznego!




1 komentarz:

  1. Pyszne danie, lubię wykorzystać właśnie tak atrakcyjnie pozostałości kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)