Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 24 stycznia 2015

Ciasto "Uśpione wulkany"

Zapraszam na pyszne, efektowne i jednocześnie proste do przygotowania ciasto. Jasne ciasto podczas pieczenia wypiętrza się "zatapiając" lekko jogurtową masę malinową. Dzięki temu bez większego wysiłku uzyskujemy interesujące pofalowania przenikających się kolorów jasnego i malinowego. Całość wieńczy kremowa czekoladowa masa i wiórki białej czekolady. Polecam!

Ciasto "Uśpione wulkany"

 



Na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
4  łyżki mąki ziemniaczanej
3/4  szklanki cukru
150 g masła
4 jajka
1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka ekstraktu waniliowego

Masło roztapiamy, studzimy, dodajemy cukier, ucieramy aż się rozpuści. Stopniowo dodajemy  jajkaorazekstrakt waniliowy. Cały czas miksując na małych obrotach, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (średnica ok. 26 cm).
Masa:
- 750 g jogurtu malinowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 50 miękkiego masła
- 2 budynie waniliowe
- 3  łyżki mąki ziemniaczanej
 - 2 jajka
 Masło miksujemy na puszystą masę z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy jajka, jogurt, proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Masę wylewamy na spód. Pieczemy około 60 minut, termoobiego 180 stopni. Ciasto  należy wystudzić i dobrze schłodzić w  lodówce.
Masa czekoladowa:
·         szklanka cukru
·         100 g masła
·         2 łyżki kakao
·         1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
·         łyżka oleju
·         1/4 szklanki wody
·         300 g miękkiego masła
·         łyżeczka ekstraktu waniliowego
·         pół szklanki cukru pudru
Dekoracja:
·         tabliczka białej czekolady- dobrze schłodzonej

W rondelku roztapiamy cukier,  masło, kakao, kawę, olej i wodę. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę studzimy, dodajemy ekstrakt waniliowy. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem stopniowo dodając wystudzony krem czekoladowy. Masę wykładamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy wiórkami białej czekolady. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz