sobota, 17 stycznia 2015

Krem wafelkowy

Dziś pomysł na utylizację wafelków, które już nieco zalegają w domowej spiżarni i straciły swoją chrupkość. Taki krem idealny jest zarówno do wykańczania ciast i deserów, jak też słodka przekąska wyjadana łyżką prosto ze słoiczka ;) .



Krem wafelkowy

  

Składniki:
·         ok. 220 g wafelków - u mnie 90 g wafelków kokosowych w białej czekoladzie i ok. 130 g wafelków kakaowych
·         szklanka mleka zagęszczonego 7,5% niesłodzonego
·         500 g serka mascarpone
·         4 łyżki cukru pudru

Wafelki kruszymy, zalewamy mlekiem i rozdrabniamy widelcem. Odstawiamy na chwilkę, żeby ciastka wchłonęły płyn. Serek ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy masę wafelkową i ucieramy na gładki krem. Gotowy przekładamy do słoiczków. Krem wafelkowy idealnie nadaje się do dekoracji czy nadziewania muffinek, ciast czy kruchych ciasteczek. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz