poniedziałek, 26 stycznia 2015

Makaron orzo na mleku z jabłkiem i cnamonem

Dziś kolejny szybki przepis - idealna alternatywa dla ryżu na mleku. I co ważne dla zabieganych- w przeciwieństwie do tego drugiego- błyskawiczna do przygotowania. Wystarczy 10 minut i już możemy cieszyć się ciepłym, aromatycznym posiłkiem.

Makaron orzo  na mleku z jabłkiem i cnamonem




Składniki:
·         szklanka makaronu orzo z pszenicy durum
·         2 szklanki mleka
·         łyżka masła
·         3 łyżki domowego cukru waniliowego
·         łyżeczka ekstraktu waniliowego
·         szczypta soli
·         2 łyżki domowej konfitury jeżynowej
·         1 jabłko
·         cynamon do posypania

W garnku zagotowujemy mleko z cukrem waniliowym.  Dodajemy makaron i gotujemy do miękkości (ok. 10 minut) od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy łyżkę masła, szczyptę soli  i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie mieszamy. Na dno miseczek wykładamy po łyżce domowej konfitury jeżynowej. Nakładamy porcję makaronu. Na górze układamy starte na tarce o dużych oczkach jabłko. Całość posypujemy cynamonem. Podajemy od razu. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz