środa, 21 stycznia 2015

Placuszki z serkiem capri i budyniem czekoladowym

 Zapraszam na błyskawiczne drożdżowe placuszki serowo-czekoladowe. Z wierzchu chrupiące, w środku puszyste z dodatkiem sosu jogurtowo-waniliowego stanowią idealny deser, śniadanie czy podwieczorek. Fajny pomysł na coś ciepłego dla zapracowanych. Polecam!

Placuszki z serkiem capri i budyniem czekoladowym




Składniki:
·         220 g serka capri
·         1 budyń czekoladowy (na 0,5 l mleka)
·         2 łyżki mąki z ciecierzycy
·         3-4 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego light
·         3 łyżki cukru waniliowego
·         szczypta soli
·         jajko
·         łyżka oleju rzepakowego
·         pół łyżeczki  drożdży instant
·         olej rzepakowy do smażenia

Do podania:
·         150 g jogurtu typu greckiego
·         łyżeczka cukru pudru
·         pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

Jajko ucieramy z cukrem waniliowym na puszystą masę. W oddzielnej misce łączymy proszek budyniowy, szczyptę soli, mąkę i drożdże. Do suchych składników dodajemy ubite z cukrem jajko, mleko skondensowane oraz olej. Serek capri rozdrabniamy widelcem i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Przekładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem jogurtowym- jogurt, cukier puder i ekstrakt waniliowy miksujemy na gładką masę. Smacznego!


4 komentarze: