niedziela, 18 stycznia 2015

Polędwiczki szybko, smacznie i zdrowo

Parowane polędwiczki w marynacie rozmarynowo-cytrynowej w towarzystwie parowanej kalarepki i brokułów z pastą sezamowo- słonecznikową


Polędwiczki:
·         2  polędwiczki wieprzowe
·         1 pęczek świeżego rozmarynu
·         1 cytryna
·         łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
·         2-3 łyżki oleju rydzowego
·         sól
Do wody:
·         2 ziarna ziela angielskiego
·         2 liście lauroego
·         2 goździki


Oczyszczone polędwiczki kroimy na kawałki ok. 15 cm. Igiełki rozmarynu drobno siekamy i przekładamy do moździerza. Dodajemy skórkę otartą z jednej cytryny, mieloną trawę cytrynową, 1/2 łyżeczkę soli ora olej rydzowy i całość dokładnie ucieramy. Pastą nacieramy dokładnie polędwiczki. Tak zamarynowane polędwiczki układamy w naczyniu do parowania (do wody dodajemy wyżej wymienione przyprawy) i parujemy ok. 40 minut).
DODATKI:
·         2 kalarepki
·         brokuł
·         ok. pół szklanki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
·         2 łyżki płatków migdałowych
·         łyżeczka oleju sezamowego
·         łyżeczka tahini
·         8-9 łyżek oleju rydzowego
·         sól
·         łyżka octu balsamicznego
·         sok z cytryny

Obrane kalarepki kroimy na ćwiartki i parujemy razem z polędwiczkami.
Pasta: W blendrze miksujemy ze sobą ziarna słonecznika, migdały, pastę tahini, sok z cytryny i olej sezamowy. Gęstość sosu regulujemy olejem rydzowym. Doprawiamy solą i octem balsamicznym.
Na talerzy wykładamy poporcjowaną na mniejsze kawałki polędwiczke, 3-4 kawałki kalarepki oraz porcję sosu sezamowo-słonecznikowego. Smacznego!





Niskokaloryczny styczeń Zdrowy obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz