piątek, 30 stycznia 2015

Sernik na zimno- błyskawiczny- waniliowo-czekoladowy pod maślano-cytrynową kołderką - wg przepisu Ewy

 Zapraszam na błyskawiczny w przygotowaniu sernik na zimno. Jego bazę stanowi gęsty waniliowy serek oraz kremówka czekoladowa. To właśnie dzięki tej ostatniej masa serowa wychodzi idealnie puszysta i delikatna, z lekkim smakiem czekolady. Spód to połączenie chrupkich ciasteczek, lekko słonego masła orzechowego z kokosem oraz czekoladowych cukierków. A żeby było jeszcze bardziej smakowicie (w końcu zaczynamy weekend ;) ) , całość wieńczy rozpływająca się w ustach maślana masa, która dzięki cytrynowej galaretce nabiera przyjemnie orzeźwiającego smaku. Przysłowiową wisienką, czy jak kto woli kropką nad "i"  jest tutaj czarna niczym ziemia kruszonka na bazie popularnych ciasteczek oreo (która zresztą nie tylko swoją barwą, ale i konsystencją przypomina grudki ziemi). Całość komponuje się znakomicie i, choć może na pierwszy rzut oka tak się nie wydaje, dzisiejsze ciasto  przygotujecie bardzo szybko. Wystarczy dosłownie godzina i możemy delektować się smakiem sernika- dzięki dodatkowi żelatyny i galaretki obie masy tężeją błyskawicznie. To tyle słowem wstępu. Życzę smacznego :)  .  

 Sernik na zimno- błyskawiczny- waniliowo-czekoladowy pod maślano-cytrynową kołderką - wg przepisu Ewy 

Spód:

·         220 g owsianych ciastek czekoladowych w  czekoladzie
·         100 g masła orzechowego z  kokosem
·         2 łyżki brązowego cukru
·        ok. 10 czekoladowych cukierków (każdy po 10 g)

Ciastka   i cukierki kruszymy  w malakserze. Dodajemy do nich miękkie masło orzechowe z kokosem  i  cukier - całość krótko blendujemy. Musimy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Całość przekładamy do przygotowanej foremki - tortownicy o średnicy 26cm. Ugniatamy palcami i schładzamy w lodówce


Masa serowa:
·        750 g gęstego serka waniliowego
·        100 g miękkiego masła
·        szklanka cukru pudru
·      łyżka ekstraktu waniliowego
·      50 g żelatyny
·        1,5 szklanki gorącego mleka
·        500  ml śmietanki kremówki czekoladowej

Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku.  Masło  ucieramy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy stopniowo serek waniliowy  i lekko tężejącą żelatynę. Kremówkę ubijamy na puszysto. Delikatnie dodajemy do masy i mieszamy. Masę przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do stężenia do lodówki.

Masa cytrynowa:
·         1 galaretka cytrynowa + 1/2 szklanki gorącej wody
·         300 g miękkiego masła
·          3/4 szklanki cukru pudru
Galaretkę rozpuszczamy  w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy lekko tężejącą galaretkę. Gotową masę przekładamy na warstwę serową.
Schładzamy w lodówce.
Dekoracja:
·         100 g pokruszonych ciasteczek typu oreo

Wierzch posypujemy okruszkami z ciasteczek.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz