piątek, 20 lutego 2015

Ciasto "Pomarańczowe Capri"

Dziś w moim domu roznosi się cudowny zapach pomarańczy. A wszystko za sprawą pysznego ciasta na bazie serka Capri i jogurtu pomarańczowego. Aromat i smak cytrusów podkreśla skórka otarta z pomarańczy. Dzięki znaczącej ilości słodkiego serka ciasto wychodzi przyjemnie wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Z poniższych proporcji  wychodzą dwie blaszki 33 x 11 cm. Możemy zaserwować je jako samodzielny deser do kawy czy herbaty.... Ale z powodzeniem możemy też wykorzystać jeden z placków jako "ciastową" bazę do pysznego kremowego przekładańca, na którego przepis podam już jutro ;) . A tymczasem zapraszam na :

Ciasto "Pomarańczowe Capri"


Składniki:

· 1,5 szklanki jogurtu pitnego pomarańczowego
· 500 g zmielonego (np. w blenderze) twarogu Capri - twaróg lepiej zblenduje się, jeśli dodamy do niego część jogurtu pomarańczowego
· 4 szklanki mąki pszennej
· 2 szklanki cukru
· 1 szklanka oleju
·4 jajka
· skórka z 1 pomarańczy
· 3 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka sody

 W jednej misce łączymy składniki suche- mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę. W drugiej misce łączymy składniki mokre- jogurt, ser, olej, jajka. Do mokrych składników dodajemy porcjami składniki suche. Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Ciasta przelewamy do dwóch klasycznych keksówek wysmarowanych masłem i obsypanych mąką (33 x11 cm) . Pieczemy ok. 65 minut, temp. 180 stopni termoobieg do tzw. suchego patyczka. Smacznego!




2 komentarze: