sobota, 7 lutego 2015

Czekoladowy puszek z kremem pomarańczowym i ciastową masą

Zapraszam na efektowne i przepyszne ciasto czekoladowe, kryjące w swoim wnętrzu orzeźwiającą masę pomarańczową. Całość zamyka kremowa masa na bazie okruszków upieczonego ciasta.Pychotka ;) .

Czekoladowy puszek z kremem pomarańczowym i ciastową masą 


Składniki:
·         szklanka mąki krupczatki
·         szklanka mąki ziemniaczanej
·         1/2 szklanka mąki pszennej
·         3 łyżki dobrego kakao
·         1,5 szklanki cukru
·         1 szklanka oleju
·         5 jajek
·         łyżka octu
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         łyżka ekstraktu waniliowego
·         ziarnka z jednej laski wanilii



W misce łączymy mąki, cukier, kakao  i proszek do pieczenia. Do sypkich składników dodajemy  jajka, olej, ocet, ekstrakt waniliowy i ziarenka z laski wanilii. Dokładnie miksujemy. Ciasto przelewamy do podłużnej foremki  (30x11 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką,. Pieczemy 70- 75 minut, temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka.  Ciasto studzimy. Wystudzone wyjmujemy z formy, środek delikatnie "wydrążamy" łyżeczką.
 
Składniki na masę I:
·         okruszki wydrążonego ciasta
·         1,5 szklanki  mleka zagęszczonego  niesłodzonego
·         200 g miękkiego masła
·         szklanka cukru pudru
·         3 łyżki masła czekoladowego
·          ziarenka z laski wanilii
Okruszki ciasta przekładamy do miski i zalewamy  mlekiem  zagęszczonym niesłodzonym. Kiedy nawilgną dokładnie ugniatamy  tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy masło czekoladowe, ziarenka z laski wanilii  i namoczone ciasto. 
 
Masa II:
·         200 g miękkiego masła
·         galaretka pomarańczowa + 1/2 szklanki wody
·         szklanka cukru pudru
·         250 g serka mascarpone

Galaretkę rozrabiamy w  gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy lekko tężejąca galaretkę i serek mascarpone. Jeśli zdarzy się Wam, że masa się zważy, należy miskę z masą ustawić nad gorącą kąpielą wodną i cały czas mieszając czekać aż masa stanie się płynna i jednolita. Taką masę schładzamy w lodówce. Masą wypełniamy wydrążone ciasto. Ponownie pozostawiamy w lodówce do schłodzenia. Następnie na zastygłą mase pomarańczową wykładamy wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Ciasto dobrze schładzamy. Ozdabiamy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego!










3 komentarze:

  1. mega przepis, zrobimy to sobie jutro do kawy
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) . Dajcie znać, jak Wam wyszło i czy smakowało ;) .

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł, podoba mi się to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń