sobota, 28 lutego 2015

Jeżynki i jabłkowe śnieżynki czyli ciastka z kremem w wersji deluxe

Zapraszam na pyszne babeczki na bogato- w dwóch odsłonach. Jedne muffinki wzbogaciłam smakiem jabłek, drugie - czekoladowych cukierków. Jedne wypełniłam intensywnie jeżynowym orzeźwiającym kremem, drugie masą na bazie serka mascarpone i muffinkowych okruszków. Zdecydowanie jest to wersja babeczek dla tych, którzy uwielbiają kremowe wypieki i ciastka. Idealnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezach, ale również jako elegancka wariacja na temat tradycyjnych babeczek na wielkanocnym stole. Zapewniam, że tak przygotowane ciastka zrobią wrażenie zarówno smakowe, jak i estetyczne na Waszych gościach. Jeżeli macie taką możliwość, to polecam przygotowanie budyniu i muffinek dzień wcześniej. Następnego dnia wystarczy zmiksować owocowy budyń z masłem, wydrążyć wnętrze babeczek, okruszki zmiksować z mascarpone i udekorować ciasteczka. Polecam!

Jeżynki i jabłkowe śnieżynki czyli ciastka z kremem w wersji deluxe


 Składniki na ok. 25 babeczek:

  • 600 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki - proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 300 g - cukru
  • 100 g - masła
  • 2 - jajka
  • 2 szklanki - mleka
  • 100 g cukierków czekoladowych
  • 2 jędrne jabłka
Łączymy składniki suche- mąkę, sodę, cukier,  proszek do pieczenia. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, jajka i mleko. Cukierki lekko siekamy i dodajemy do połowy ciasta. Do drugiej połowy dodajemy jabłka obrane i pokrojone w drobną kostkę. Dzięki temu uzyskamy dwa rodzaje muffinek. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki wyłożonych papierowymi wkładkami- napełniamy  do 2/3 wysokości.  Pieczemy ok 22-25 minut, temp. 180stopni termoobieg.
Po wystudzeniu środek każdej babeczki wydrążamy za pomocą łyżeczki.


Masa ciasteczkowa:
·         ok. pół szklanki mleka
·         okruszki z babeczek z dodatkiem cukierków i z dodatkiem jabłek
·         500 g serka mascarpone
·         4 łyżki cukru pudru

Okruszki zalewamy mlekiem. Serek ucieramy z cukrem pudrem. Do mascarpone dodajemy stopniowo namoczone okruszki ciasta- dokładnie ucieramy. Krem gotowy.


Masa jeżynowa:
·        700 g mrożonych jeżyn
·                1,5 szklanki cukru waniliowego domowej roboty
·                3 łyżki mąki ziemniaczanej
·        2 łyżki mąki pszennej
·                2 żółtka
·                1/2 szklanki mleka
·                400 g miękkiego masła

Rozmrożone owoce i cukier dobrze blendujemy, przecieramy przez gęste sito, a następnie zagotowujemy. Mąki  oraz żółtka łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się owoców. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić   budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy stopniowo dodając zimny budyń.
Masami napełniamy środki babeczek-   masy  przekładamy do dwóch rękawów  cukierniczych. Kremami napełniamy wnętrza babeczek, pozostawiając na wierzchu dekoracyjną czapeczkę. Dodatkowo możemy udekorować je cukrowymi perełkami i ulubionymi ciasteczkami.Smacznego!





2 komentarze: