Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 8 lutego 2015

Kotleciki z tuńczyka i kaszy kuskus z sałatką na bazie smażonej kalarepki


 Pyszny, lekki obiad do przygotowania w pół godziny. Sprawdzi się więc jako pożywny posiłek po ciężkim dniu w pracy, ale również jako elegancki i zdrowy niedzielny obiad dla przyjaciół. Zapraszam :).

 Kotleciki z tuńczyka i kaszy kuskus z sałatką na  bazie smażonej kalarepki

Składnik:
·         370 g tuńczyka w oleju/ może być również w sosie własnym- wówczas dodajmy do masy  1-2 łyżki oleju rzepakowego
·         szklanka kaszy kuskus razowej
·         2 szklanki domowego wywaru warzywnego lub wody
·         1 jajko
·         Łyżka jogurtu greckiego
·         Szczypta soli
·         Szczypta pieprzu
·         Łyżka octu balsamicznego
·         Olej rzepakowy do smażenia
·      Panierka:    8 kromek  chleba tostowego + 150 g twardego wędzonego sera

Panierka- chleb tostowy i ser blendujemy pulsacyjnie do momentu uzyskania okruszków. 

Kuskus zalewamy gorącym wywarem warzywnym, przykrywamy i odstawiamy żeby kasza wchłonęła cały płyn. Do gotowej kaszy dodajemy rozdrobnionego tuńczyka z olejem, jajko, łyżkę jogurtu greckiego. Doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią  dodając stopniowo  połowę wcześniej przygotowanej panierki. To właśnie nią regulujemy gęstość kotlecików.

 Z gotowej masy formujemy kotleciki. Każdy obtaczamy w pozostałej panierce  i smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręcznikach papierowych.

Sałatka :
·         1 duża  kalarepka
·         2 średniej wielkości marchewki
·         1 czerwona papryka
·         sól pieprz
·         łyżeczka oleju sezamowego
·         łyżeczka brązowego cukru
·         łyżeczka octu ryżowego
·         olej rzepakowy
·         rukola

Marchewkę, kalarepkę i paprykę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Doprawiamy cukrem,  octem ryżowym, olejem sezamowym, solą i pieprzem. Podajemy z rukolą skropioną olejem rzepakowym i kotlecikami. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz