Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 14 lutego 2015

Sernik wiedeński

   Tak się złożyło, że w jednym tygodniu obchodzimy Tłusty Czwartek, Walentynki i ostatni weekend karnawału... a we wtorek ostatki. Pewnie wielu z Was już w czwartek objadło się słodkościami, dlatego na te ostatnie karnawałowe dni oraz dzisiejsze święto miłości proponuję coś lekkiego, puszystego i delikatnego... Sernik wiedeński na pysznym serze i ugotowanych ziemniakach, bez spodu za to z polewą czekoladowo-serkową wprost rozpływa się w ustach. Każdego zachwyci swoją delikatnością. Robi się go błyskawicznie, więc jeśli zaraz zabierzecie się za jego przygotowanie, spokojnie będziecie mogli zachwycić nim swoich bliskich podczas walentynkowej kolacji. 

Sernik wiedeński



Składniki:
Podczas pieczenia sernik ładnie rośnie
·         1 kg sera trzykrotnie zmielonego
·         300 g ugotowanych ziemniaków
·         200 g miękkiego masła
·         2 szklanki drobnego cukru
·         6 jajek
·         2 łyżki ekstraktu waniliowego
·         1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
·         skórka otarta z jednej cytryny
szczypta soli
·         tabliczka mlecznej czekolady+ 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady + łyżka masła + 3 łyżki mleka zagęszczonego niesłodzonego+ 270 g gęstego serka homogenizowanego- u mnie o smaku  toffi

Ziemniaki trzykrotnie przepuszczamy przez praskę. Następnie łączymy je ze zmielonym serem- masa musi być jedwabiście gładka, bez żadnych grudek.  Masło ucieramy z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną i masę serową. Dodajemy skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy.  Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie łączymy z masą sernikową. Całość przelewamy do tortownicy o średniczy ok. 28 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni termoobieg. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Etapy przygotowania serownika
Nad gorąca kąpielą wodną topimy czekoladę z łyżką masła i mlekiem. Masę czekoladową (lekko przestudzoną) dodajemy do serka.  Dokładnie mieszamy. Polewą zdobimy wierzch ciasta. Sernik dokładnie schładzamy. Smacznego!
Etapy przygotowania polewy serkowo-czekoladowej

Upieczony sernik











A tu sernik w wykonaniu mojej siostry :)


3 komentarze: