piątek, 6 lutego 2015

Zdrowe ciasteczka potrójnie kokosowe- bezglutenowe, bez białego cukru, na mące kokosowej

Zapraszam na pyszne ciasteczka potrójnie kokosowe- na kokosowej mące, oleju i mleczku. Bez białego cukru, za to na ksylitolu. Ciasteczka wychodzą bardzo delikatne, kruche i rozpływające się w ustach. Po wyjęciu z piekarnika pozostawmy je na 5 minut na blaszce, następnie bardzo delikatnie przełóżmy za pomocą szpatułki na kratkę i pozwólmy im powoli wystygnąć. Sprawdzą się jako zdrowa słodka przekąska dla małych dzieci, chociaż jestem pewna, że i duże nimi nie pogardzą ;) .

Zdrowe ciasteczka potrójnie kokosowe- bezglutenowe, bez białego cukru, na mące kokosowej 




Składniki na 32 ciasteczka
  • 1 ½ szklanki mąki kokosowej
  • 200 g  oleju kokosowego
  • 1  szklanka mleczka kokosowego bio
  • Szczypta  soli
  • 4 żółtka  
  • ¾  szklanki ksylitolu

W naczyniu łączymy składniki suche- mąkę, sól, ksylitol. Dodajemy olej kokosowy i dokładnie siekamy.  W oddzielnym naczyniu łączymy żółtka i mleczko kokosowe. Składniki mokre dodajemy do masy wyrabiając jednolite ciasto. Kiedy uzyskamy pożądaną zwartą konsystencję ciasta, formujemy z niego małe kuleczki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Pieczemy ok. 25 minut, temp. 180 stopni termoobieg. Ciastka studzimy na kratce. Smacznego!







4 komentarze:

  1. świetne ciasteczka, z chęcią bym skosztowała! :)

    zapraszam - http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń