poniedziałek, 9 marca 2015

Borówkowy sernik na białym maku

 Sernik w wersji na bogato- idealny na świąteczny stół. 

Borówkowy sernik na białym maku




Składniki na ciasto:
·         540 g mąki pszennej
·         3  łyżeczki proszku do pieczenia
·         280 g cukru pudru
·         4 łyżki cukru waniliowego
·         2 jajka
·         260 g miękkiego masła
·         szczypta soli

Z podanych składników przygotowujemy ciasto- ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wbijamy jedno jajko, dodajemy szczyptę soli. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką dużej formy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, termoobieg, ok. 20 minut


Na masę makową
·         250 g białego maku
·         220 g herbatników
·         3/4 szklanki cukru waniliowego
·         100 g orzechów włoskich
·         150 g migdałów
·         4 szklanki mleka 0,5%
·         łyżka ekstraktu waniliowego

Biały mak przelewamy wrzątkiem i odcedzamy. Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy biały mak, lekko przesiekane orzechy włoskie i migdały oraz pokruszone herbatniki. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, cały czas mieszając i pilnujący, by masa się nie przypaliła. Po tym czasie masę studzimy, przestudzoną trzykrotnie mielimy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i dobrze mieszamy. Masę makową wykładamy na podpieczony spód


Masa serowo-borówkowa:
·  750 g   sera trzykrotnie mielonego
·  150 g  cukru pudru
·  2 łyżki cukru waniliowego
·  2 kisiele jagodowe/owoce leśne
·  1 płaska  łyżka mąki ziemniaczanej
·  1  jajko
·  2  żółtka
·  110 g miękkiego masła
·  150 g  kwaśnej gęstej śmietany
·        4 łyżki miodu spadziowego
·         500 g mrożonych borówek do masy serowej

Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy ser,  kisiel w proszku, mąkę, jajka, żółtka, miód i śmietanę. Do masy dodajemy zamrożone borówki  i delikatnie mieszamy. Wylewamy na masę makową.
Pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni, następnie zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy jeszcze 30  minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Polewa:
·         500 g masy krówkowej waniliowej + łyżka gęstejkwaśnej śmietany 18%
·         100 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
·          
Masą krówkową zmiksowaną ze śmietaną smarujemy wierzch wystudzonego sernika. Posypujemy migdałami. Smacznego!




4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis i jakie smaczne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Biały mak to zdecydowanie moje smaki, migdały i orzechy świetnie się z nim komponują. Ser chyba zawsze się dobrze sprawdza, a dodatek borówek pewnie fajnie podkręcił smak :) Całość wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo piękny ten sernik. Porywam kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Proszę się częstować :)

    OdpowiedzUsuń