Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 14 marca 2015

Ciasto figlarz

 Od niedawna w moim domu pojawił się nowy członek rodziny. Piękny bezdomny piesek porzucony w lesie, skrzywdzony przez ludzi. Po 4 miesiącach dokarmiania, zdecydował się mi całkowicie zaufać i powierzyć swój los w moje ręce. Uroczy piesek przeszedł już metamorfozę wizualną (wizyta u psiego fryzjera była obowiązkowa), teraz pracujemy nad poprawą jego zdrowia. Trzymajcie kciuki ;) . Na cześć nowego przyjaciela dzisiejszy deser nazwałam jego imieniem- Figlarz (tak właśnie wabi się mój piesek:) ). Ciasto, choć wieloskładnikowe i wielowarstwowe, jest  bardzo proste do przygotowania. Najwięcej czasu zajmuje chyba zrobienie ostatniej masy cytrynowej (20 minut ubijania to etap, którego nie da się pominąć ani przyśpieszyć) i kremu budyniowego a la karpatka. Całość wychodzi bardzo kremowa, smaki doskonale ze sobą współgrają i wzajemnie się dopełniają. Zapraszam!

Ciasto figlarz

 

Składniki:
·         370 g herbatników  Petit Buerre Kakao
·         50 g paluszków solonych
·         100 g miękkiego masła
·         320 g marmolady truskawkowej
na krem budyniowy:
·         3 szklanki mleka
·         250 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
·         5 żółtek
·         2 łyżki mąki pszennej
·         3 łyżki mąki ziemniaczanej
·         1,5 szklanki cukru waniliowego
·         łyżeczka ekstraktu waniliowego
·        400 g miękkiego masła
masa pierniczkowa:
·         pierniczki z nadzieniem truskawkowym 150 g
·         pierniczki z nadzieniem śliwkowym 150 g
·        100 g miękkiego masła
·        400 g gęstego serka waniliowego homogenizowanego
·        skórka otarta z cytryny
masa kasztanowa:
·        krem z kasztanów jadalnych 270 g
·        500 g serka mascarpone
·        4 łyżki cukru pudru
·        sok z cytryny

masa cytrynowa:
·        sok z 2 cytryn
·         2 żółtka
·         2 jajka,
·          ½ szklanki cukru
·          2 łyżki domowego cukru waniliowego
·          2 łyżki zimnego masła,
·          duża szczypta soli,

Do dekoracji- jajeczka czekoladowe

Na dnie foremki o wymiarach 35 x 24 cm wykładamy pojedynczą warstwę herbatników.

Krem budyniowy:

Śmietanę i 2 szklanki mlekazagotowujemy z cukrem waniliowym. W 1 szklance mleka rozrabiamy mąki oraz żółtka. Do gotującej się śmietany dodajemy żółtkowy budyń i całość dobrze mieszamy- najlepiej miotełką- żeby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę studzimy i miksujemy z masłem. Równomiernie rozprowadzamy na herbatnikach (część odkładamy do dekoracji ciasta). 

Pozostałe herbatniki blendujemy z paluszkami i miękkim masłem. Ciasto rozprowadzamy równomiernie na masie budyniowej. Masę ciasteczkową smarujemy powidłami. 

Na powidłach układamy masę pierniczkową- pierniczki blendujemy z miękkim masłem i serkiem, pod koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny.
Krem z kasztanów  miksujemy z  cukrem pudrem i mascarpone. Masę lekko zakwaszamy sokiem z cytryny. Krem wykładamy na warstwę pierniczkową.

Sok z cytryn podgrzewamy. Jajka i żółtka miksujemy na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując powoli dolewamy do jajek gorący sok cytrynowy. Masę przelewamy do garnka i na małym ogniu, cały czas ubijając ręczną trzepaczką, podgrzewamy aż masa zgęstnieje (ok. 20 minut). Dodajemy zimne masło i sól. Masę przekładamy na masę kasztanową. Ciasto dobrze schładzamy w lodówce. Kroimy w kwadraty, na każdym układamy czekoladowe jajeczko. Smacznego!







6 komentarzy:

  1. Nie znałam takiego ciasta, kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super nazwa, a ciasto wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy krem kasztanowy i pierniczkowy - super połączenie! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Figlarz to ciastko, które mimo mojego beztaleńcia MUSZĘ wykonać :) Obłęd! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie słyszałam o takim, ale wygląda cudownie

    OdpowiedzUsuń