niedziela, 1 marca 2015

Filet z karpia pod owsiano-orzechową kołderką z pieczoną kalarepką



 Dziś kolejny przepis na szybki obiad z rybą w roli głównej. Tym razem będzie to karp. Choć wielu uważa go za klasyczną rybę wigilijną, polecam sięgać po niego nieco częściej niż tylko raz w roku.

 Filet z karpia pod owsiano-orzechową kołderką z pieczoną kalarepką

Składniki:
·         Filet z karpia
·         1/4 szklanki płatków owsianych
·         1 czubata  łyżki masła orzechowego najwyższej jakości
·         Szczypta soli do smaku
·         Pieprz do smaku
·         Łyżka sosu sojowego
·         1/4 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
·         Garść orzeszków ziemnych
·         Garść czarnych oliwek
·         1 duża kalarepka
·         odrobina oleju rzepakowego

Blendujemy ze sobą płatki owsiane, masło orzechowe, sól, pieprz, sos sojowy i trawę cytrynową. 3/4 panierki posłuży nam do przykrycia karpia, 1/4 jako dodatek do kalarepki. 

Kalarepkę kroimy w małą kostkę, układamy w naczyniu do zapiekania.  Posypujemy odłożoną wcześniej panierką owsiano-orzechową, skrapiamy olejem i delikatnie solimy. Pieczemy ok. 45 minut, 180 stopni, termoobieg.

Karpia moczymy przez całą noc w mleku i cebuli pokrojonej w piórka. Następnego dnia rybę osuszamy, lekko nacinamy (tak by ryba pozostała w jednym kawałku i nie rozpadła się podczas pieczenia- czyli tak by nie przeciąć skóry) w poprzek włókien co 2-3 mm  i układamy w naczyniu  do zapiekania. Panierką dokładnie smarujemy filet z karpia. Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami i oliwkami. Skrapiamy olejem rzepakowym.  Całość zapiekamy ok. 25 minut, temp. 180 stopni, termoobieg (czyli rybę wstawiamy do kalarepki po ok. 20-25 minutach jej pieczenia). Podajemy z pieczoną kalarepką
 Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz