poniedziałek, 23 marca 2015

Gofry drożdżowe z jabłkami - mega chrupiące

 Zapraszam na pyszne zdrowe drożdżowe gofry bezglutenowe- na mące ryżowej, bez dodatku cukru. Z wierchu przyjemnie chrupiące, w środku miękkie i delikatne. Doskonale komponują się z sosem z czarnych porzeczek przełamanych delikatną nutą mleczka kokosowego. Zapraszam! 

 Gofry drożdżowe z jabłkami



 Składniki:

·         4 żółtka
·         2,5  szklanki mąki ryżowej BIO
·         szczypta soli
·         200 g suszonych daktyli
·         łyżka ekstraktu z wanilii
·         1/2  szklanki oleju rzepakowego
·         1,5 szklanki mleczka kokosowego BIO
·         1/2 szklanki wody
·         2 jabłka
·         7 g drożdży instant
Sos porzeczkowy:
·         pół słoiczka dżemu porzeczkowego 100%
·         3-4 łyżki mleczka kokosowego bio
Drobno posiekane daktyle zalewamy odrobiną gorącej wody. Następnie gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania puree- daktyle muszą się rozpaść.  
Łączymy suche składniki- mąki, sól  i drożdże. W oddzielnej misce łączymy żółtka, puree daktylowe, mleczko kokosowe, olej, wodę  i ekstrakt waniliowy. Stopniowo przelewamy składniki mokre do suchych, ciasto mieszamy miotełką, aby nie powstały grudki. Dodajemy  obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka.  Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy po łyżce ciasta i pieczemy gofry.
Dżem porzeczkowy łączymy z mleczkiem kokosowy. Gorące chrupiące gofry podajemy z sosem. Smacznego!






1 komentarz:

  1. Nie pomyślałam o tym, że gofry można zrobić z owocami już w środku... Bardzo mi się ten pomysł podoba :)

    OdpowiedzUsuń