Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 7 marca 2015

Krajanka jabłkowo-budyniowa - pyszna i zdrowa

Dziś zdrowe ciasto jaglano-daktylowe dla osób dbających o zdrowie, ale lubiących zjeść od czasu do czasu coś słodkiego. Deser bezglutenowy, bez cukru, nabiału i mąki. Za to z dużą ilością jabłek, daktyli, kaszy i mleka ryżowego z dodatkiem migdałów. Polecam!

 Krajanka jabłkowo-budyniowa 


Składniki na blaszkę 24x24 cm:
·  400 g kaszy jaglanej + 4 szklanki wody
·  1/2 szklanki oleju rzepakowego
· 4 żółtka
·   1 szklanka puree daktylowego (300 g suszonych daktyli BIO + ok. 1/2 szklanki mleka ryżowego z migdałami)
·  1 duży dojrzały banan
·  2 łyżki kakao
·  1/2 łyżeczki sody
·  skórka otarta z pomarańczy
·  3-4 jabłka

Puree daktylowe- daktyle siekamy, zalewamy mlekiem ryżowym i gotujemy ok. 2 minut. Studzimy i blendujemy na gładką masę. 

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości- aż wchłonie cały płyn. Studzimy i blendujemy na gładką masę dodając stopniowo płynne składniki (wymieszane ze sobą- olej i żółtka). Dodajemy lekko posiekanego banana, puree z daktyli,  sodę, kakao i skórkę z cytryny i całość dokładnie blendujemy. Ciasto  przekładamy do formy wysmarowanej odrobiną oleju i obsypanej mąką jaglaną. Pieczemy 40 minut, temp. 180 stopni.
Na cieście układamy ósemki jabłek.

Masa:
·  3 szklanki  mleka ryżowego z migdałami bio
·  1 szklanka puree daktylowego
·   3 łyżki mąki ziemniaczanej
·   2 żółtka

2,5 szklanki mleka zagotowujemy z daktylowym puree. Przez ten czas w pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy masę mleczno-mączną. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Budyń wylewamy na jabłka. Ciasto pieczemy jeszcze ok. 30 minut . Smacznego!
Ps. ciasto najlepiej kroi się dobrze schłodzone. Jeśli jednak bardzo nie możemy się doczekać,  już po godzinie możemy je rozkroić i zajadać jeszcze lekko ciepłe.




 

2 komentarze:

  1. prezentuje się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdyby nie opis, to w życiu nie zgadłabym, że to wypiek zdrowy i dietetyczny :) Daktyle na pewno świetnie się komponowały :)

    OdpowiedzUsuń