Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 15 marca 2015

Krokiety ziemniaczane z jarmużem i bazylią

 Pyszny pomysł na obiad z ziemniakami w roli głównej. Idealnym uzupełnieniem krokietów jest jarmuż i duża ilość świeżej bazylii. Zapraszam :)

 Krokiety ziemniaczane z jarmużem i bazylią


Składniki:
·         1 kg ugotowanych, obranych ziemniaków
·         2 cebule
·         125 g jarmużu
·         1 jajko
·         1 łyżka mąki ziemniaczanej
·         Pęczek bazylii
·         Kilka  łyżek oleju
·         Sól
·         Pieprz
·         bułka tarta do panierowania
Sałatka:
·         rukola
·         garść czarnych oliwek
·         5 łyżek oleju rydzowego
·         łyżka octu balsamicznego
·         pół łyżeczki soli
·         1/4 łyżeczki pieprzu
·         łyżeczka miodu

Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem na gładką masę. Na odrobinie oleju smażymy na złocisto cebulkę pokrojoną w drobną kostkę oraz jarmuż. Warzywa przekładamy do masy ziemniaczanej. Dodajemy jajko, mąkę, drobno posiekane listki bazylii. Całość doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na gładka masę. Z masy formujemy krokiety, które panierujemy w  bułce tartej. Smażymy na złoto z każdej  strony. Podajemy z sałatką z rukoli.
Na talerzu wykładamy rukolę, dodajemy przecięte na pół oliwki. W oddzielnym naczyniu łączymy olej, ocet, miód, sól i pieprz. Sosem polewamy sałatkę.

Smacznego!



2 komentarze: