Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 20 marca 2015

Królewskie ciasto drożdżowe- z jabłkami i masą kajmakową

W tym tygodniu na weekend proponuję pyszne drożdżowe ciasto na maślance w wydaniu bardzo świątecznym. Drożdżówka (pysznie wilgotna i puszysta jednocześnie) przełożona kremową masą kajmakową, zwieńczona jabłkami i serkiem waniliowym z powodzeniem może zagościć na wielkanocnym stole. Zapraszam!

 Królewskie ciasto drożdżowe- z jabłkami i masą kajmakową




Składniki na ciasto (blacha 35 x 24 cm) :

· 1 kg  mąki pszennej - w tym 2 łyżki na zaczyn
·  0,5 szklanki mleka
·  1 szklanka maślanki w temp. pokojowej

·  1,5 szklanki cukru waniliowego
·  200 g roztopionego letniego masła
· 2 jajka
· 4 żółtka
·  75 g drożdży
· skórka otarta z pomarańczy
·  szczypta soli

Zaczyn- drożdże ucieramy z łyżką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy 2 łyżki mąki. Gładką masę odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.

Jajka i żółtka  ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy zaczyn, mąkę, szczyptę soli, masło, maślankę, skórkę z pomarańczy  i zagniatamy jednolite ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Ciasto przekładamy do blachy 35 x 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Odstawiamy jeszcze na chwilę w ciepłe miejsce.
Ponadto:
· ok. 5 średniej wielkości jabłek
· cynamon
·  2 łyżki brązowego cukru gruboziarnistego
·  gęsty serek waniliowy – 250-350 g
Na cieście układamy ok. 1 cm plastry jabłek pozbawionych gniazd nasiennych. Powstałe środki jabłek wypełniamy serkiem waniliowym. Całość równomiernie oprószamy cynamonem i brązowym cukrem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, termoobieg ok.55 minut.

Masa kajmakowa:
· 400 g miękkiego masła
· 2 puszki kajmaku 
· 2 łyżki żelatyny
· odrobina gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Masło miksujemy na gładką masę z kajmakiem. Pod koniec cały czas miksując dodajemy lekko tężejącą żelatynę.

Zimne ciasto przekrawamy na pół i przekładamy masą kajmakową. Dobrze schładzamy.
Ps. U mnie jak zwykle brak cierpliwości i ciasto rozkroiłam już 2 godzinki po przełożeniu kremem. Najlepiej jednak poczekać kilka godzin, aż ciasto i masa dobrze  się połączą.




2 komentarze:

  1. Jest masa kajmakowa? Musi być pysznie! :) Niesamowity przepis, niby prosty a zaskakujący :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne :) Taki drożdżowy tort :)

    OdpowiedzUsuń