środa, 11 marca 2015

Migdałowy tort owoce leśne

 To jeden z moich ulubionych tortów- maślany i jednocześnie przyjemnie orzeźwiający. A to wszystko za sprawą pysznych mrożonych owoców z domowych zapasów. Polecam!

 Migdałowy tort owoce leśne




Na ciasto:
·         350 g miękkiego masła
·         skórka otarta z 1 cytryny
·         350 g cukru pudru
·         350 g mąki
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         50 g zmielonych migdałów
·         6 jaj
Przygotowujemy ciasto- masło miksujemy z cukrem pudrem. Kiedy masa będzie lekka i puszysta, dodajemy skórkę otartą z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz migdałami. Jajka wybijamy do dużej miski. Do masy maślanej naprzemiennie dodajemy suche składniki i jajka.
Gotowe ciasto przelewamy do  tortownicy (średnica 26 cm)  i pieczemy w  temp. 180 stopni, termoobieg, ok. 60 minut. Po wystudzeniu placek dzielimy na 2.
Masa owocowa
·                1 kg mrożonych owoców jagodowych- u mnie maliny
·                1,5 szklanki cukru
·                2 budynie  na 3/4 l mleka
·                2,5 czubatych łyżek  mąki ziemniaczanej
·                3 żółtka
·                ¾  szklanki mleka
·                400 g miękkiego masła
Rozmrożone owoce  dobrze blendujemy, a następnie przecieramy przez gęste sito. Owoce zagotowujemy z cukrem. Proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się owoców. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić owocowego  budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy, stopniowo dodając zimny budyń.
Na jeden placek wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim plackiem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Zdobimy gorzkim kakao. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego! 




 


2 komentarze: