niedziela, 29 marca 2015

Pasztet mięsno-warzywny

Na moim wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowego pasztetu. W tym roku będzie to pyszny pasztet mięsno-warzywny. Bez dodatku bułki, z dużą ilością selera (jego smak jest przyjemnie wyczuwalny w drugim tle), świeżą natką pietruszki i ciecierzycą. Pysznie i zdrowo!

Pasztet mięsno-warzywny


Składniki:
·         duży kurczak
·         0,5 kg boczku
·         0,5 kg wątróbki drobiowej
·         2 marchewki
·         pietruszka
·         2 liście laurowe
·         kilka ziaren pieprzu
·         kilka ziaren ziela angielskiego
·         sól- 1 łyżka
·         pieprz mielony - 1 łyżeczka
·         4 łyżki octu balsamicznego
·         2 duże cebule
·         240 g ugotowanej ciecierzycy (może być również z puszki- waga po odsączeniu zalewy)   
·         gałka muszkatołowa - 1 łyżka
·         olej rzepakowy 1/3 szklanki do pasztetu i odrobina do smażenia
·         1 duży seler
·         6 żółtek
·         2 pęczki natki  pietruszki


Kurczaka i boczek gotujemy w wywarze z marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu.
Obranego selera ścieramy na tarce o dużych oczkach i smażymy na oleju rzepakowym.
Na patelni na odrobinie oleju smażymy  na złoto drobno posiekaną cebulę. Przekładamy do selera.
 Na patelni, na której smażyliśmy cebulę obsmażamy wątróbkę. 
 Przestudzonego kurczaka obieramy z kości. Mięso z kurczaka, wątróbkę, boczek, selera z cebulą,  pietruszkę,  marchewkę i  ciecierzycę  przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mielenia. Do tak przygotowanej masy mięsnej dodajemy żółtka, olej i drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, octem balsamicznym, solą oraz pieprzem.
Pasztet przekładamy do wysmarowanych olejem i obsypanych bułką tartą 2 keksówek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50 minut. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz