poniedziałek, 30 marca 2015

Sałatka z kaszy gryczanej

Sałatka z kaszy gryczanej
 

Składniki:
·         100 g kaszy gryczanej
·         cukinia grillowana marynowana w oleju 100 g
·         papryka grillowana marynowana w oleju 100 g
·         kilka pomidorów suszonych z oleju
·         2-3 duże  ogórki kiszone
·         1 papryczka pepperoni faszerowana serem z oleju
·         150 g (jedno opakowanie)  serka ziarnistego w śmietance (typu wiejskiego)
·         garść podprażonych pestek dyni
·         posypka parmezanowo-pistacjowa (garść obranych solonych pistacji zblendowanych z kawałkiem parmezanu)
·         sól
·         pieprz
·         2 ząbki czosnku z oliwy
·         pęczek pietruszki

Kaszę gotujemy al dente w osolonej wodzie. W misce łączymy pokrojone w zgrabną kostkę cukinię, paprykę, suszone pomidory, czosnek, pepperoni oraz ogórki kiszone. Dobrze mieszamy. Dodajemy przestudzoną kaszę oraz serek ziarnisty- delikatnie mieszamy. Dodajemy pestki dyni, drobno posiekaną natkę pietruszki,  doprawiamy pieprzem , odrobiną soli (ogórki, pomidory suszone, pistacje i parmezan są dość słone, więc dużo dosalać nie musimy) oraz posypką parmezanowo-pistacjową. Kiedy sałatka przegryzie się w lodówce przekładamy ją do ozdobnej miseczki. Dla dzieci możemy zaserwować ją w nietypowej formie-  nadając jej kształt zajączków i kurczaczków wielkanocnych. Wystarczy posłużyć się zwykłymi foremkami do wykrawania ciasteczek właśnie w takim kształcie, ostrożnie napełnić je sałatką i delikatnie ściągnąć. Dzieciakom na pewno będzie lepiej smakowało :) . Na koniec całość dekoracyjnie posypujemy jeszcze parmezanowo-pistacjową przyprawą. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz