wtorek, 7 kwietnia 2015

Kieszonki schabowe z tartymi pieczarkami i pistacjowo-rukolowym pesto

 Zapraszam na pyszny schab w niecodziennym wydaniu. Pesto o wyrazistym smaku idealnie nawilża mięso i nadaje mu niepowtarzalnego charakteru.

 Kieszonki schabowe z tartymi pieczarkami i pistacjowo-rukolowym pesto



Składniki:
·         Schab- 1 kg
·         1 opakowanie  rukoli 125 g
·         Ząbek czosnku
·         ok. 5 suszonych pomidorów z oleju
·         1 garść uprażonych nasion słonecznika
·         150 g obranych pistacji
·         Sól
·         Pieprz
·         Łyżeczka miodu
·         Łyżka octu balsamicznego
·         Kilka łyżek oleju rydzowego
·         Bułka tarta do panierowania
·         Mąka do panierowania
·         3 żółtka + trochę wody do panierowania
·         Olej do smażenia
·         pieczarki 500 g + pęczek natki pietruszki

Ze schabu wycinamy cienkie kieszonki, delikatnie je rozbijamy. Każdą kieszonką solimy i pieprzymy z każdej strony.
Czosnek,  pistacje, ocet balsamiczny, pomidory suszone, miód i rukolę  blendujemy dodając stopniowo olej rydzowy. Dodajemy pestki słonecznika i ponownie dokładnie blendujemy regulując gęstość pasty olejem rydzowym. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i smażymy na odrobinie oleju spod suszonych pomidorów do uzyskania chrupiących wiórków. Kiedy patelnię ściągniemy z ognia dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Każdą kieszonkę schabową wypełniamy łyżeczką pieczarek i pastą na bazie rukoli. Zapinamy wykałaczką, panierujemy w mące, następnie w żółtku rozbełtanym z odrobiną wody i w bułce tartej. Każdą kieszonkę smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz