Mega kruche ciastka na maśle orzechowym
Składniki (na ok. 14 bardzo dużych ciastek)
·
2 szklanki mąki pszennej
·
1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
·
350 g masła orzechowego
·
4 łyżki miękkiego masła
·
1 szklanka cukru pudru
·
3 jajka
·
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
·
250 g cukierków czekoladowych
Masło orzechowe, masło i cukier puder ucieramy
na puszystą masę. W drugiej misce łączymy składniki suche- mąkę i proszek do pieczenia. Do utartego masła
dodajemy stopniowo i naprzemiennie jajka i składniki suche. Na koniec dodajemy
ekstrakt waniliowy i ponownie dokładnie miksujemy. Cukierki lekko siekamy i
dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Ciasteczka formujemy za pomocą łyżki do
lodów- kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Pieczemy ok. 30
minut, temp. 180 stopni termoobieg. Studzimy na kratce i zajadamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz